Děti vypadlé z horské dráhy v Písku? Blbly a ve vozíku se uhodily, hájí se provozovatel

Děti z horské dráhy v Písku nevypadly, jen se uhodily o část vozíku. Redakci CNN Prima NEWS to řekl příbuzný provozovatele atrakce František Habich. Podle něj je technický stav horské dráhy v pořádku, což prý potvrdili také policisté.

„Podle mě ta děvčata musela blbnout, a uhodila se o část vozíku. Tady se nic neutrhlo,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Habich. Zdůraznil také, že z atrakce nikdo nevypadl. Všichni prý zůstali sedět ve vozíku.

ČTĚTE TAKÉ: Drama na horské dráze v Písku. Z vozíku kvůli poruše vypadly děti, čtyři jsou zraněné

K nehodě došlo v pátek odpoledne na horské dráze v Písku. „Kriminalisté vyšetřují zranění čtyř dětí na pouťové atrakci. Pravděpodobně po nečekaném výpadku proudu, při zastavení malé horské dráhy, děti vypadly z vozíku,“ uvedli v pátek policisté na sociální síti X.

„K nehodě na písecké pouti byla okamžitě vyslána pozemní jednotka z Písku. Záchranáři na místě ošetřili dvě lehce zraněné nezletilé osoby, které následně převezli do písecké nemocnice,“ uvedla mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová. Podle informací CNN Prima NEWS se mělo jednat o prokousnutý ret či jazyk.

Zranění podle něj nemá nic společného s technickým stavem atrakce. „Včera (v pátek) tady byli experti až do půlnoci. Chodili okolo horské dráhy, hlídali ji, byli tady i psi a na nic prý nepřišli. Všechno je podle nich v naprostém pořádku,“ uvedl Habich.

Pro jistotu ale prý na doporučení policie provedou ještě jednou kontrolu technického stavu atrakce. „Nic se neutrhlo ani se nic nerozbilo. Atrakce je způsobilá k provozu, ale my nepojedeme, protože ji dáme celou znovu zkontrolovat,“ dodal Habich. Ke zranění dětí podle něj došlo ve chvíli, kdy na chvíli vypadl elektrický proud.

Policie případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti. „Policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci obecného ohrožení z nedbalosti. Místo už bylo ohledáno kriminalistickým technikem z oboru elektro a nyní je přizván také znalec se zaměřením na lunaparky,“ uvedla mluvčí jihočeských policistů Martina Joklová.

Bezpečnost atrakce se většinou odvíjí od poctivosti majitele. V Česku se totiž plošně kontroly pouťových atrakcí nedělají. Inspektoři k nim přistupují, když se zařízení poprvé spouští, a pak namátkově. „Za provoz atrakcí odpovídá provozovatel, a tak provoz těchto zařízení nespadá přímo pod dozor České obchodní inspekce,“ uvedl její mluvčí Jiří Fröhlich.

Česko poslední velkou nehodu pouťové atrakce zažilo před rokem v Havířově, kde se řetízkový kolotoč vymkl kontrole. Konstrukce se sedačkami vyjížděla po středovém sloupu asi do výšky 15 metrů. V okamžiku, kdy měla klesat, se horní část s rameny a sedačkami utrhla. Policie později uvedla, že účastníci atrakce se měli vlivem roztočení kolotoče v jeho dolní části zranit o zábradlí a o věci umístěné na zemi u atrakce. Zranění tehdy utrpělo 14 lidí, včetně dětí.

Tagy: