Jak dnes vypadají děti ze S tebou mě baví svět? U filmu nezůstaly

Bertík, Míša, Matýsek z filmu S tebou mě baví svět po 40 letech.

S tebou mě baví svět

Všichni je znají jako Matese, Bertíka a Míšu z kultovního filmu S tebou mě baví svět. Letos je to 40 let od uvedení filmového trháku do kin. Jak vypadají a co dělají kdysi dětské tváře dnes?

Film Marie Poledňákové S tebou mě baví svět je něco jako povinná školní docházka. Viděl ho snad každý člověk napříč generacemi, ne nadarmo byl vyhlášen komedií století. Jeho dětské hvězdy, které zazářily po boku Júlia Satinského, Pavla Nového, Václava Postráneckého nebo Jany Šulcové, Elišky Balzerové a Zdeny Studenkové, jsou stále věrnými diváky.

„Samozřejmě, že koukáme. Bylo období, kdy jsme nekoukali. Teď myslím dobu, kdy jsem byl celkem stydlivý a bojoval jsem s tím nahatým osmiletým klukem,“ říká Marek Dvořák, jenž ztvárnil roli Bertíka. Přišel k ní ve škole.

„Do třídy přišla asistentka režie Drahuška Králová, že hledá osmiletého kulka pro roli do filmu Marie Poledňákové. A paní učitelka ukázala na mě. Ten by možná mohl. Ten umí básničky. Tak ten. Pak to byl dlouhý příběh, protože jsem nechtěl,“ vzpomíná Dvořák.

Jen Bertík hrál chvíli dál

Václav Korda alias filmový Míša rovněž prošel „castingem“ ve škole. „Měl jsem to jednodušší (než Marek), protože mě doporučila tenkrát třídní učitelka, která byla sestra paní režisérky. Ta řekla naší mámě o konkurzu, paní režisérka si mě vybrala a bylo to.“

Pro Kordu i Lukáše Pelánka – malého Matese – byl S tebou mě baví svět jediným filmem, ve kterém si zahráli. Pelánek si při krátké filmové zkušenosti v necelém roce rovnou nechtěně zkusil kaskadérskou scénu. Kočárek, ve kterém seděl, se na sněhu skutečně rozjel z kopce nepřipoutaný, což bylo překvapení pro celý štáb, nic se ale nestalo. Při samotném natáčení už byl kočár raději jištěn lanem.

Marek Dvořák (Bertík) hrál v televizi ještě dalších šest let, populární komedie byla jeho premiérou. Momentálně už má ale k filmu daleko, pracuje ve firmě, která zajišťuje semafory. Pelánek pracuje na poště a Korda působí na vysoké pozici v bance.

Tím, že se trojice do paměti českých diváků zapsala v raném mládí, nenaráží na to, že by ji na ulici běžně poznávali lidé. Občas se ale stane, že i v současné podobě si je někdo spojí se 40 let starým snímkem. „Většinou to funguje tak, že to nás někdo práskne anebo někde vyjde nějaký článek,“ uvádí k pozůstatkům slávy Korda.

Tagy: