Cena tepla zdražila trojnásobně. Platit nebudu, je to neúnosné, říká žena z Vamberka

Obyvatelům Vamberka stoupla cena tepla kvůli nevýhodnému nákupu plynu na burze o 300 procent

Zdražení energií

S dramatickou situací se potýkají obyvatelé Vamberka, kteří odebírají teplo od městské společnosti Vambekon. Její jednatel ke konci roku nakoupil na burze plyn v době, kdy byla jeho cena kvůli energetické krizi na samém vrcholu. Tím pádem stoupla výše záloh. Zákazníci jsou rozčarovaní, protože platí měsíčně mnohdy i trojnásobně vyšší částku než předtím. Město se snaží najít způsob, jak zdražení aspoň trochu korigovat.

Dramatické zvýšení záloh za plyn se na peněženkách obyvatel Vamberka projevilo na začátku letošního roku. Zdražení až o 300 procent se týká všech domácností, které jsou vytápěny městskou společností Vambekon. Ta totiž nakoupila plyn ke konci roku v době, kdy byla cena výrazně vyšponovaná.

„Takové navýšení platby za teplo je pro nás devastující. Když mám platit měsíčně za teplo a za vodu 12 tisíc, tak si vemte, že to opravdu není únosné. Jsem rozhodnutá, že to platit nebudu a poženu to třeba až k soudu,“ svěřila se štábu CNN Prima NEWS obyvatelka města Božena Šejnová. Ačkoliv sama tušila, že se energie prodraží, nečekala trojnásobek původní částky.

Velkou nespokojenost a rozčarování z jednání firmy vyjádřili i další místní. „Nakoupili plyn v úplně nejnemožnější dobu, ale proč my jako nájemníci máme zaplatit o 300 procent více za energie, když my jsme to špatné rozhodnutí neudělali? Měli jsme dva a půl tisíce, teď máme osm a půl tisíce. To je úplně nesmyslná částka,“ rozčilovala se Jitka Melnická.

Prudké zdražení zasáhne nejen domácnosti jednotlivců, ale také rodin s dětmi. Takovou ránu ovšem nečekalo ani město, které potřebuje vytápět své budovy, školu či školku. To vše se nyní prodraží.

„Byla potřeba nakoupit plyn pro další období. Bohužel ceny v té době byly na té výši, jaké byly. Jednáme s předsedy společenství vlastníků o možnostech individuálních úspor. Pro občany bude asi velice podstatné, zda bude nějaká možnost od úřadu práce dosáhnout na tzv. příspěvek na bydlení. S úřadem jsme ve spojení a budeme se snažit občanům administrativně a informačně pomoct, aby dokázali žádosti podávat,“ okomentoval nezáviděníhodnou situaci starosta Jan Rejzl. Další informace by se obyvatelé měli dozvědět na mimořádně svolaném jednání zastupitelstva.

Tagy: