Devět dní kralování. Karel už délkou vlády předčil některé bývalé panovníky Anglie

Karel III. byl sice korunován na britského krále až v sobotu, oficiálně už ale vládne zemi 240 dní. I když se k moci dostal jako nejstarší monarcha v historii Spojeného království, tak dokázal už délkou panování některé své předchůdce pokořit. Nejkratší chvíli na trůnu v Anglii strávila za časů Tudorovců Jana Greyová, pouhých devět dní.

Karel III. nastoupil do funkce ve svých 73 letech jako nejstarší panovník v historii země. Dnes je mu 74. Na pozici rekordmana tak vystřídal Viléma IV. Britského, který začal kralovat v 19. století ve svých 64 letech.

Britští panovníci se ovšem často dožívají vysokého věku. Vždyť královna Viktorie zemřela v 81 letech, Alžběta II. pak dokonce v 96. Matka Karla III. navíc strávila na trůnu nejvíce let – sedm dekád – země má ale své rekordmany také na druhém konci žebříčku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vstupy z Londýna, komentář expertů i zákulisí. Sledujte speciál ke korunovaci Karla III.

Vůbec nejkratší dobu kralování, a to bez uskutečněné korunovace, si „užila“ Jana Greyová. Tato asi 17letá panovnice si odskočila na anglický trůn v turbulentní éře Tudorovců. K moci jí pomohl její tchán, který přesvědčil krále Eduarda VI., aby Greyovou zvolil nástupkyní.

Nezkušená vládkyně byla ale bleskurychle sesazena. A to za neuvěřitelných devět dní. Vystřídala ji podstatně slavnější panovnice britských dějin – Marie I. Tudorovna, známější pod přezdívkou „Krvavá Mary“.

Sama Greyová skončila špatně. Marie I. Tudorovna dostála svému přízvisku a nechala ji popravit.

Narodil se tam, kde korunují krále

Jen o něco déle než nebohá Jana Greyová vládl Eduard V., a to v období války růží mezi rodem Yorků a Lancasterů. V čele země stanul na něco málo přes dva měsíce, když mu bylo 13 let. Mladý král se narodil ve Westminsterském opatství, tedy na místě, kde obvykle probíhá slavnostní ceremoniál uvedení na trůn (v chrámu bude v sobotu korunován i král Karel III.). Jeho matka se tam totiž skrývala před Lancastery.

K moci se dostal po nečekané smrti svého otce, reálně ale zemi nevládl. Dříve, než se stačil rozkoukat, mu trůn vyfoukl povedený strýc Richard. 13letý Eduard byl následně uvězněn v londýnském Toweru, kde ho nechal Richard s největší pravděpodobností zavraždit i s jeho ještě mladším bratrem.

Třetím panovníkem, který vládl Londýnu nejkratší dobu, byl Richard III. Také on se dostal k trůnu během války růží a velel zemi dva roky. Na něj prozatím Karel III. nedosáhl.

Tagy: