Dezinfekce a na lanovce s rozestupy. Jak bude vypadat letošní lyžování v Čechách?

Sezonu chtějí lyžařské areály zahájit v polovině prosince

I přes platná protiepidemická opatření se české skiareály připravují na nadcházející zimní sezónu. Žádný z jejich provozovatelů netuší, kdy se bude moci začít lyžovat. Doufají ale ve spuštění lanovek a vleků v polovině prosince.

„Tady na Lipně jsou přípravy v plném proudu. Rolby už rozvezly sněžná děla na svahy. Kontrolují se rovněž všechny lanovky a připravuje se například i zázemí pro lyžařskou školu,“ popisuje reportér CNN Prima NEWS Jiří Bydžovský. Sezónu na Lipně, stejně jako v dalších skiareálech, by rádi zahájili v polovině prosince.

Už teď se proto připravují rozsáhlá hygienická opatření. „Všude jsou rozmístěné stojany s dezinfekcí. Ta je třeba i u vstupů na lanovky,“ říká Šujan.

I ty se prý budou pravidelně dezinfikovat a omezení se dotkne i počtu lidí na každé ze sedaček. „Jedna je určená pro čtyři lidi. Letos, aby byly dodrženy rozestupy, bude vozit pouze dva,“ míní. Omezení se dotkne zřejmě i lyžařské školy.

V minulých letech se učilo lyžovat v jedné skupině kolem patnácti dětí. Letos to budou skupiny po šesti lidech. Škola se zaměří více na individuální výuku. „Prozatím není ani jasné, jak budou fungovat místní restaurace, bary, nebo třeba aquapark,“ dodává.

Meteorologové předpovídají, že v druhé polovině listopadu přijdou první noční mrazy. Skiareály tak budou moci spustit sněžná děla.

Tagy: