Zákaz domácích mazlíčků? Diktát EU, reagovali Češi. Nelekejte se, vzkázal Brusel

Křeček

Konec domácích mazlíčků?

Konec domácích mazlíčků, jako jsou křeček, činčila, chameleon, had nebo papoušek. To je aktivistický návrh, kterým se zabývá Evropská komise (EK). Zpráva o možnosti vzniku celoevropského seznamu zvířat vhodných k chovu v úterý rezonovala na sociálních sítích i mezi politiky. Nelekejte se, žádný návrh neexistuje, reagoval Brusel.

Komise uvedla, že sama žádný návrh v této věci nevydala. Pouze se zavázala, že zahájí studii. „Europarlament v listopadu 2022 vyzval k posouzení, zda by takový seznam měl přidanou hodnotu a byl proveditelný. EK tedy reagovala výzvou k podávání nabídek na studii proveditelnosti, která by se touto otázkou zabývala,“ uklidňovali vášně čeští zástupci EK, že není čeho se bát.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko těží z války v Izraeli. Další sankce ale neplánujeme, řekl v Praze místopředseda EP

Stanovisko potvrdila i europoslankyně Veronika Vrecionová. Také uvedla, že EU musí v této věci přijmout jednotné řešení. Zavádění pozitivních seznamů ale prý rozhodně nepovede k větší ochraně zvířat. Naopak se může stát, že se rozroste nelegální obchod. „Byla bych radši, kdyby (aktivisté) svoji aktivitu zaměřili na opravdu vážný problém, jako je třeba transport živých zvířat do třetích zemí,“ napsala na sociální sítě.

Lavinu reakcí spustil článek, který v úterý vyšel na webu iDnes.cz. Jeho screenshot koloval po sociálních sítích a vyvolal bouřlivé reakce. „EU je totálně v háji. Samá omezení, zákazy, příkazy. Fakt nezávidím budoucím generacím žít v podstatě opět v totalitě. Zákaz chovu je blbost,“ okomentoval jeden ze čtenářů. Jiný napsal: „Myšlenka EU je fuč, vytvořili z ní diktát 21 století."

Toho se chytili mnozí politici. Článek rozčílil i poslance Tomia Okamuru (SPD). „Proč nám pořád nějací cizinci diktují, jak máme tady v České republice žít a co smíme dělat,“ ptal se.

Komise se naopak zastala ekonomka Danuše Nerudová. „Nevěřte všemu, co si přečtete v Babišových médiích. Změňme tuhle naši nesmyslnou debatu o EU, která se točí kolem podobných absurdit,“ napsala na svůj profil na sociální síti X.

„Je to výmysl několika ekologických aktivistů, kteří teď neuvěřitelným způsobem tlačí na Brusel pomocí různých petic. Ta diskuze začíná být v některých státech vyhraněná,“ řekl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) pro CNN Prima NEWS. Podle něj by zákaz znamenal, že budou chovatelé muset utratit desítky milionů zvířat.

Tagy: