Djokovič počtvrté za sebou vyhrál Wimbledon. Kyrgiose musí pozvat na večeři

Srbský tenista Novak Djokovič posedmé v kariéře opanoval Wimbledon, ve finále přemohl temperamentního Australana Nicka Kyrgiose 4:6, 6:3, 6:4, 7:6. Nasazená jednička triumfovala na kurtech All England Clubu počtvrté v řadě, dohromady má už 21 grandslamových titulů. Na historického rekordmana Rafaela Nadala mu chybí jediné prvenství. Kyrgiose také musí pozvat na večeři, oba tenistě se vsadili v předvečer finálového zápasu.

Svého času se neměli moc rádi, před letošním vyvrcholením slavného Wimbledonu se ale vsadili: Kdo z nich dvou to celé v Londýně vyhraje, ten platí společnou večeři.

A nějakou dobu to vypadalo spíš na Kyrgiose, který dosud nezískal ani jedno grandslamové prvenství. Před zápasem měl delší čas na odpočinek, jelikož mu semifinálový soupeř Rafael Nadal odřekl duel kvůli zranění břicha. V boji o všechno se síly navíc hodily, Australan snad i proto působil minimálně zkraje o něco čileji.

V ostře sledovaném finále vyhrál první set 6:4, fanoušci na tribunách větřili překvapení. Vždyť 35letý Djokovič neprohrál v Londýně 27 zápasů za sebou, celkově tu ruce nad hlavu zvedal pětaosmdesátkrát. Více výher má v All England Clubu jen Roger Federer (105).

Vždyť také Srb brzy ukázal, že ve velkých zápasech jen tak nic nevzdává.

Dva následující sety patřily poměrem 6:3 a 6:4 jemu. Kyrgios se najednou začal vztekat. Hulákal, hlasitě se divil, ironicky se poškleboval. Úplně vypadl z rytmu i z koncentrace.

Přesto se ve čtvrtém setu ještě jednou dostal na dostřel, vedl v něm 5:4 a 6:5. Byť se pátá sada v tu chvíli zdála být blizoučko, Djokovič nakonec heroickým výkonem obrátil duel ve svůj prospěch. Rozhodující tie-break mu patřil 7:3, horkokrevný Kyrgios se musel poprvé ve vzájemných zápasech sklonit.

Neděle tak bezezbytku potvrdila Djokovičův status tenisové legendy. Celkově vyhrál 21 grandslamových titulů, na historického rekordmana Nadala ztrácí už pouze jeden.

Po epickém mužském finále nastoupily na centrální dvorec Wimbledonu české deblistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, které čekal boj o titul s belgicko-čínským párem Elise Mertensová, Čang Šuaj.

Tagy: