Djokovič přiznal, že se neizoloval ve chvíli, kdy měl. Za další chybu může jeho agent

Megastar MMA Conoru McGregorovi se nelíbí, že si tenisté v čele s Novakem Djokovičem stěžují na podmínky karantény v Melbourne

Kauza kolem Djokoviče

Spor o víza Novaka Djokoviče trvá už týden. Poprvé za tuto dobu se tenisová světová jednička rozsáhleji vyjádřila ke své australské kauze. Hráč mluvil o tom, že kolem jeho osoby v aktuálních dnech koluje řada dezinformací, ale zároveň připustil, že pochybil.

Djokovičovi, který je neočkovaný, bylo 6. ledna zrušeno vízum krátce po příletu do Melbourne kvůli pochybnostem ohledně výjimky z vakcíny, která by mu bez problémů umožnila vstup do země a start na Australian Open. Takto stále neví, jestli se na prvním grandslamu sezony představí. Pondělní soud mu sice vízum obnovil, ale ministr pro imigraci ještě může srbského hráče zklamat.

Od začátku kauzy se Djokovič prakticky nevyjadřoval. Jen děkoval za podporu fanouškům. Ale s hromadícími se znepokojivými informacemi prolomil ticho.

Na Instagramu zveřejnil rozsáhlé vyjádření, ve kterém přiznal některé chyby, ale zároveň upozornil na řadu věcí, které o něm byly v posledních dnech napsány a nemají být pravdivé.

Další zvrat kolem pozitivní testu

Podle něj se o pozitivním výsledku testu na koronavirus – díky kterému obdržel zdravotní výjimku a vyrazil do Austrálie – nedozvěděl hned v den, kdy test absolvoval. Informace byly původně takové, že výsledek znal ještě 16. prosince a druhý den vyrazil na benefiční akci mezi děti. Djokovič ale tvrdí, že o své „pozitivitě“ slyšel až krátce po setkání s mladými tenisty v Srbsku.

Kritici nicméně dostali od tenisty další munici. Ten totiž v prohlášení napsal, že 14. prosince navštívil v Bělehradě basketbalový zápas, po kterém šly informace, že se zde mnoho lidí nakazilo. Djokovič tedy věděl o riziku, přesto pak vyrazil mezi desítky dětí, i když čekal na výsledky PCR testu ze 16. prosince.

Djokovič coby už vědomě nakažený druhý den absolvoval rozhovor a focení s francouzským deníkem L'Equipe. Tím pádem porušil nutnou izolaci. „Nechtěl jsem novináře zklamat, byl to závazek. Ujistil jsem se, abych dodržoval vzdálenost, nosil roušku. Výjimkou byla chvíle, kdy byla pořízena moje fotografie,“ popsal. L'Equipe ve svém článku potvrdil, že tenisová hvězda měla roušku po celou dobu, i když ho reportér požádal, aby si ji na pět minut sundal.

Lidská chyba manažera?

Djokovič přiznal, že ve svém příjezdovém formuláři před vstupem do Austrálie učinil nepravdivé prohlášení. Řekl, že jeho agent udělal chybu při vyplňování části, která se týkala jeho nedávné cestovatelské historie. Ve formuláři bylo uvedeno, že 14 dní před příjezdem do Austrálie necestoval. Podle indicií ze sociálních sítí je ale patrné, že 34letý muž se těsně před letem do Melbourne vydal ze Srbska do Španělska. „Můj agent se upřímně omlouvá za administrativní chybu při zaškrtnutí nesprávného políčka,“ napsal. „Byla to lidská chyba a rozhodně ne úmyslná,“ uvedl vítěz 86 titulů na okruhu ATP.

Nijak ale tato „lidská chyba“ nenapomáhá tomu, aby australský ministr pro imigraci Alex Hawke ve finále neodebral Djokovičovi vízum. Právníci srbského tenisty Djokoviče ve středu australským úřadům předložili další, podle nich zásadní, dokumenty.

Tagy: