Český tenista: Hráči vidí Djokoviče jinak. Fandím mu více než Nadalovi a Federerovi

Tenista Ro

360° 10.1.2022 21:15

Novak Djokovič se snaží podporovat ostatní hráče, jinde se mu dost křivdí, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS český tenista Roman Jebavý. Reagoval tak na kauzu kolem srbského tenisty, který sporem o australská víza ohledně startu na grandslamu Australian Open vyvolal mezinárodní bitvu plnou emocí.

Djokovič se nakonec nejspíše bude moci Australian Open zúčastnit. Soud dal světové tenisové jedničce za pravdu, že zrušení jeho víz nemělo opodstatnění. Ke sporu došlo kvůli tomu, že tenista nebyl očkován proti covidu. Vízum mu ještě může odebrat ministr pro imigraci Alex Hawke, který zatím nerozhodl.

„U hráčů vypadá Djokovič jinak než u ostatních lidí. Všichni znají hlavně Rafaela Nadala nebo Rogera Federera, ale já přeji více jemu. Snaží se podporovat horší hráče, aby ti vydělávali. Všem pomáhá, hraje s nimi čtyřhry. Dost se mu křivdí, já mu fandím nejvíc,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS tenista Jebavý.

Podle něj srbská hvězda bojuje za hráče. „Udělal vlastní asociaci proti ATP, protože hodně si vydělá prvních sto hráčů, ale ostatní jsou maximálně na nule. Hráči ho vidí jinýma očima než ostatní lidé,“ zopakoval.

Djokovič má zatím 20 grandslamových vavřínů, stejně jako další legendy Švýcar Roger Federer a Španěl Rafael Nadal. Podle Jebavého je důvodem sporů ohledně víz útok na rekordní 21. titul.

Možná na něj budou pískat a bučet

Zatím to vypadá, že Djokovič v Austrálii nakonec opravdu nastoupí. „Jsem zvědavý, jak ho přijmou lidé, jestli na něj nebudou bučet nebo pískat. Podle mě ho to ale nepoškodí, spíše vyhecuje. Pro mě je největší favorit,“ konstatoval Jebavý.

Podobný osud jako Djokoviče potkal v Austrálii i českou tenistku Renatu Voráčovou. Bývalá semifinalistka Wimbledonu ve čtyřhře dodatečně přišla o vízum, které původně dostala po získání výjimky z očkování, protože covid prodělala před Vánoci.

V Melbourne ji i vyslýchali, a to vše nejspíše kvůli Djokovičovi, který byl zavřený na stejném hotelu. Zatímco Djokovič to vzal soudní cestou, Voráčová se nebránila a už je zpět v Česku.

„Je to otázka peněz. Djokovič jich má na podobné věci neomezeně. To, co se stalo Renatě, byl extrém. Kdyby Djokovič nedal vše na Instagram, podle mě by hrála,“ uvedl Jebavý. Voráčová se totiž na rozdíl od srbského tenisty už do země přes imigrační kontrolu na letišti dostala, strávila v Austrálii týden a ve středu hrála na turnaji WTA v Melbourne.

Ačkoliv pondělní jednání probíhalo kvůli rychlému šíření varianty omikron v Austrálii jen on-line, před budovou soudu projednávajícího Djokovičův případ se sešlo několik desítek příznivců tenisové hvězdy. Někteří z fanoušků mávali srbskými vlajkami.

Djokovičův fanoušek: Je to politika a rozhodně rasismus

„Žije jako zvíře v lidské zoo. To, co se tu děje, je neaustralské. Je to politika a rozhodně rasismus,“ uvedl jeden z tenistových podporovatelů. Další Djokovičovi zastánci se v neděli setkali před budovou parlamentu v srbské metropoli Bělehradě. Promluvil k nim tenistův otec, který rovněž australské úřady obvinil z toho, že se k jeho synovi –⁠ a potažmo všem Srbům –⁠ chovají jako ke zvířatům.

Sympatie většiny Australanů se však kloní na stranu úřadů. V zemi je plně naočkováno přibližně 90 procent dospělé populace a proti tenistovi vystupují zejména obyvatelé Melbourne, kteří během pandemie koronaviru zažili nejdelší lockdown na světě. Mnozí tenistovi vyčítají, že má jiná práva než obyčejní lidé.

Tagy: