Djokovič vyhrál nad australskou vládou. Může zůstat a hrát na turnaji

Novak Djokovič

Soud rozhodl o Djokovičovi

Tenista Novak Djokovič se bude moci zúčastnit grandslamového Australian Open. Soud dal nakonec světové tenisové jedničce za pravdu, že zrušení jeho víz nemělo opodstatnění. Ke sporu došlo kvůli tomu, že Djokovič nebyl očkován proti covidu.

Australský soud rozhodl o tom, že Djokovič nebude muset odcestovat domů a dostane možnost obhajovat titul na Australian Open. Jádrem sporu byla oprávněnost zrušení Djokovičových víz. Tenista původně dostal pro umožnění vstupu do Austrálie výjimku z jinak povinného očkování.

Tu obdržel na základě prosincového prodělání koronaviru, jeho žádost o výjimku posoudily a schválily dvě nezávislé komise. Při středečním příletu do Melbourne byl ale kvůli údajně špatnému typu víza, které vstup s výjimkou neumožňovalo, zadržen imigračními úředníky a umístěn do detenčního hotelu.

Djokovič bude mít možnost opustit Park Hotel v Carltonu, kde strávil poslední čtyři noci. Podle soudu mu to musí být umožněno do půl hodiny od vynesení rozsudku. Verdikt soudce Anthonyho Kellyho je velkou prohrou pro australskou vládu.

Té bylo rovněž uloženo uhradit veškeré náklady související s odvoláním. Členové kabinetu doufali, že 34letý hráč bude muset už v pondělí odpoledne zemi opustit.

Protesty v Austrálii i Srbsku

Ačkoliv pondělní jednání probíhalo kvůli rychlému šíření varianty omikron v Austrálii jen on-line, před budovou soudu projednávajícího Djokovičův případ se sešlo několik desítek příznivců tenisové hvězdy. Někteří z fanoušků mávali srbskými vlajkami.

„Žije jako zvíře v lidské zoo. To, co se tu děje, je neaustralské. Je to politika a rozhodně rasismus,“ uvedl jeden z tenistových podporovatelů. Další Djokovičovi zastánci se v neděli setkali před budovou parlamentu v srbské metropoli Bělehradě. Promluvil k nim tenistův otec, který rovněž australské úřady obvinil z toho, že se k jeho synovi –⁠ a potažmo všem Srbům –⁠ chovají jako ke zvířatům.

Sympatie většiny Australanů se však kloní na stranu úřadů, píše agentura Reuters. V zemi je plně naočkováno přibližně 90 procent dospělé populace a proti tenistovi vystupují zejména obyvatelé Melbourne, kteří si během pandemie koronaviru zažili nejdelší lockdown na světě. Mnozí tenistovi vyčítají, že má jiná práva než obyčejní lidé.

Tagy: