Skopeček o Djokovičovi: Věznění tenisty a přehnané lockdowny? To mi radost nedělá

Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček

PARTIE Terezie Tománkové 9.1.2022 11:55

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) v nedělní Partii pronesl, že není příznivcem přehnaných lockdownů a drakonických opatření, které vedly k vyřazení tenisty Novaka Djokoviče z Australian Open. Patrik Nacher (za ANO) pak v pořadu australské úřady kritizoval.

„Od začátku covidu jsem při debatě v liberálnější části, kdy jsem přesvědčen, že zákazů a restrikcí má být méně,“ hodnotil Skopeček chování Austrálie, která se podle některých lidí proměnila v autoritářský režim. „Čili mně nějaké uvěznění tenisty, kterého mám koneckonců jako tenistu rád, žádnou radost nedělá. Nedělají mi radost ani přehnané lockdowny a omezení,“ doplnil člen ODS.

Austrálie nepustila srbského tenistu Djokoviče na grandslam kvůli tomu, že hráč nepředložil certifikát o očkování. Právníci tenisty se nyní brání s tím, že Srb v prosinci covid prodělal. Kolem jeho údajně pozitivního testu se ale vyrojily pochybnosti.

Rozhoduje výkon, nebo očkování?

Počínání australských úřadů v Partii kritizoval Nacher, podle kterého mohli organizátoři turnaje k celé situaci přistoupit lépe. „Přijde mi to přepálené. Bavíme se o turnaji, který je velmi pod kontrolou. Dá se to udělat tak, že hráči s nikým nepřijdou do styku. Přepalovat opatření u sportovních akcí tohoto typu? Tak to nevím, jak bude vypadat olympiáda,“ řekl opoziční poslanec.

„Bude to o tom, jestli má sportovec výkon, nebo jestli je naočkován? I naočkovaný může šířit virus. Natrénováno může mít méně, ale pojede na olympiádu,“ věštil Nacher.

Pointu celé kauzy kritizoval v Partii i poslanec SPD Jan Hrnčíř. „Mně to přijde absurdní. Je to covidové šílenství, co se děje v Austrálii. Zavřeli zdravého člověka, sportovce,“ uzavřel.

Tagy: