Zázrak na porodním sále. Maminka z Anglie prodělala dvě zástavy srdce, zachránila ji dcera

Šestatřicetiletá Keeley Wilsonová z města Rochdale na západě Anglie přežila během porodu dcery v květnu 2021 dvojnásobnou zástavu srdce. Přestože žena i dítě dramatické chvíle překonaly, trpí Wilsonová od porodu depresemi spojenými s panickými ataky. Její příběh zveřejnila v minulých dnech britská média.

Zpočátku nic nenasvědčovalo tomu, že by se porod měl změnit v boj o život matky, uvedl web Gloucestershire Live. Těhotenství probíhalo bez komplikací a lékaři  po konzultaci s pacientkou zvolili způsob porodu císařským řezem. Wilsonová k „císaři“ přistoupila na základě porodních komplikací při předchozím porodu své první dcery.

ČTĚTE DÁLE: Lék na dorůstání zubů už za pár let, mají jasno vědci. Chtějí ho testovat na lidech

Situace se nečekaně zdramatizovala krátce poté, co lékaři zahájili naplánovaný zákrok. „Mou poslední vzpomínkou byla náhlá nevolnost,“ popsala dramatické chvíle Wilsonová. „Pak jsem ještě viděla, jak se linka EKG na monitoru náhle zplošťuje. Uslyšela jsem dlouhé pípnutí a najednou všichni začali mačkat tlačítka,“ dodala.

Po zhruba dvou minutách spatřila tvář lékaře a pocítila, jak jí provádí masáž srdce. Poté žena znovu ztratila vědomí. Jak dlouho byla v kritickém stavu, Wilsonová nedokázala odhadnout.

Probudil jí až pláč její novorozené dcerky. „Vybavuji si, jak nade mnou stála anestezioložka a stále dokola opakovala mé jméno. Její pohled se mi zjevoval ve spánku ještě šest měsíců po porodu. Měla jsem z toho noční můry,“ svěřila se maminka. „Mohu upřímně říct, že jsem během chvíle zemřela dvakrát,“ podotkla podle deníku The Sun Wilsonová.

Lékaři propustili matku s dítětem překvapivě brzy

Keeley Wilsonová pociťovala ohromnou bolest na hrudi.  Zdravotníci jí s největší pravděpodobností při masáži srdce zlomili žebra. Zároveň jí zřejmě nahodili zpět srdeční rytmus pomocí defibrilátoru a podáním adrenalinu. Wilsonová se domnívá, že na porodním sále strávila přibližně dvě hodiny.

Její dcera se jako zázrakem narodila v pořádku. Malá Sophie po narození vážila 3 200 gramů a lékaři pustili maminku s děťátkem domů již druhý den po porodu. „Měla jsem ještě velké bolesti,“ popsala žena. Největší potíže pro ni představovala poraněná žebra. „Propuštění domů mi přišlo příliš unáhlené. Byla jsem stále v šokovém stavu,“ vysvětlila Wilsonová, která měla kvůli zraněním problémy s pohybem.

„Nemohla jsem své dítě zvednout a bolelo mě i to, když mi leželo na hrudi. To mě ohromně mrzelo,“ postěžovala si maminka. „Naštěstí máme se Sophií opravdu silné pouto. Myslím, že nás to ještě více sblížilo,“ dodala optimisticky.

Po stresujícím zážitku žena trpěla posttraumatickou stresovou poruchou. „Nikdy jsem neměla žádné jiné problémy s duševním zdravím, ale tohle mi způsobilo opravdu úzkostné stavy a mučivé vzpomínky,“ svěřila se Wilsonová, která jinak pracuje jako cestovní poradkyně a podniká v oboru výzdoby vánočních stromečků.

Ošetřující lékaři jí ani po letech nedokázali vysvětlit, co se osudného květnového dne skutečně stalo. Přestože Wilsonová podle svých slov nejhorší traumatické stavy již překonala, při pomyšlení na celou událost má stále nepříjemné pocity.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lidé s duševní poruchou umírají o 15 let dřív, říká expert. Pro pacienty má zásadní radu

Tagy: