Lék na dorůstání zubů už za pár let, mají jasno vědci. Chtějí ho testovat na lidech

Od roku 2020, kdy byla společnost Toregem Biopharma Co. založena, má jasný cíl: vyvinout lék, který pomůže k tomu, aby lidem samy dorostly chybějící zuby. Po úspěšných testech na zvířatech se japonský startup rozhodl v září tohoto roku zahájit klinické testy na prvních lidech. Pokud budou všechny zkoušky úspěšné, má společnost v plánu uvést lék na trh v roce 2030.

Celý nápad vzešel z hlavy prezidentky společnosti Honoky Kisové. Když byla studentkou na střední škole, přišla kvůli onemocnění o dva zuby ve spodní čelisti. Později dostala implantát, který ztracené zuby nahradil. A od té doby přemýšlela nad tím, jak pomoci těm, kteří se bez některých zubů již narodili, uvádí web Metropolis Japan.

ČTĚTE TAKÉ: V péči o zuby jsou Češi stále „Švejkové“, míní stomatolog. Varoval před bělením podomácku

Nemoc zvaná anodoncie je extrémní formou sníženého počtu zubů. V jedné z čelistí může dotyčnému chybět většina či dokonce všechny zuby. Vrozené onemocnění postihuje odhadem 0,1 procenta populace. V současné době neexistuje žádná léčba, která by řešila příčinu nemoci. Pacienti v dospělosti obvykle dostanou implantáty nebo zubní náhrady. Společnost však chce představit nové řešení.

Další krok přijde v září

„Chceme z našeho léku udělat třetí možnost,“ sdělil spoluzakladatel společnosti Katsu Takahashi, na jehož výzkumu je lék založen, uvádí web Nikkei Asia. Lék se zaměřuje na specifický protein, který brání růstu zubů. A že jdou vědci správným směrem, odhalují i dosavadní testy, které byly provedeny na zvířatech.

Od roku 2020 se úspěšně testovanými subjekty staly myši, fretky a psi. Dosavadní výsledky odhalují, že lék dokáže stimulovat vývoj zubních pupenů v čelisti a „zahájit“ tak tvorbu nových zubů. Ke klinickým testům na lidech chce startup přistoupit letos v září, byť původní datum bylo stanoveno na červenec, píše web The Japan Times.

V první fázi zkoušek by mělo být testování zahájeno na třiceti zdravých mužích. Pokud budou výsledky uspokojující a celý proces bezpečný, plánují v roce 2025 přejít ke druhé fázi: ověřování účinnosti a podávání léku dětským pacientům s vrozenou anodoncií. Vědci věří, že by v budoucnosti mohl lék pomoci i dospělým, kteří o zub či více zubů přijdou například kvůli kazu.

V případě, že budou všechny klinické testy úspěšné, plánuje společnost uvést lék na trh v roce 2030. Předpokládaná cena by měla činit v přepočtu zhruba 220 tisíc korun. Částku by v ideálním případě měly hradit pojišťovny.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Prymula varuje před zamořením klíšťaty. Do Česka dorazí i exotické nemoci, má jasno

Tagy: