Za neplatiče v bytovém domě to mohou odnést všichni. Je to postavené na hlavu, tvrdí nájemníci

Panelový dům

Problémy neplatičů tepla mohou dolehnout i na sousedy

Neplatí váš soused v bytovém domě poplatky za energie? Může se stát, že je nakonec budete muset zaplatit vy, jinak vás dodavatelé mohou odpojit. Poslanci vládní koalice teď chtějí tento způsob vymáhání dluhů změnit a bytovým družstvům a společenstvím vlastníků ulevit. Mohla by se stát přednostními věřiteli a ke svým penězům by se tak dostala snáze a rychleji.

Společenství vlastníků bytového domu na pražském Jižním Městě si roli nedobrovolného dlužníka vyzkoušelo na vlastní kůži. Dluhy za energie jednoho z obyvatel domu přesáhly 400 tisíc korun a sousedé to za něj museli uhradit. Jinak by totiž mohli skončit bez elektřiny a teplé vody. „Ten dluh museli zaplatit všichni vlastníci, protože jinak bychom nemohli dostat dotaci na zateplení objektu,“ popsal předseda kontrolní komise SVJ Hekrova Jiří Čapek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cena elektřiny za rok klesla o více než polovinu. Propíše se zlevnění do nabídek?

Dluh se rozpočítával mezi 108 bytů a začalo vymáhání. Jenže dotyčný měl i další dluhy. „Byt šel do exekuce, prodal se a částkou z prodeje se umořily pohledávky ne vůči SVJ, ale vůči jiným subjektům,“ popsal Čapek.

Podobné potíže řeší tisíce bytových domů. „Každý větší bytový dům má svého neplatiče,“ řekl předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Jan Vysloužil. Podle odhadů svazu vycházejí dluhy, které musí převzít družstvo nebo společenství vlastníků, zhruba na půl miliardy korun. „Ta právní úprava není úplně šťastná, protože rozpočítává problematickou domácnost na všechny ostatní. Vy nemůžete zabránit tomu, aby tam domácnost tohoto typu byla,“ uvedla ekonomka Ilona Švihlíková pro CNN Prima NEWS.

„Nenaděláte nic, zákony jsou postavené na hlavu. Nic se nevymohlo, SVJ jsou až na konci pořadníku,“ popsal jeden z obyvatel ulice Hekrova. Právě to by se ale mohlo změnit. Uvažují o tom poslanci vládní koalice. „Pokud je někdo dlužníkem, tak první, kdo má nárok vymáhat nějakou pohledávku, je stát. Pojďme se bavit, jestli nemůžeme pomoci těm SVJ a bytovým družstvům, jestli oni nemají být těmi následujícími,“ vyzval předseda podvýboru pro bytovou politiku a výstavbu Jiří Havránek (ODS). Novou legislativu by vládní poslanci chtěli prosadit ještě v tomto volebním období.

Tagy:
elektřina energie ODS bytový dům Ilona Švihlíková dlužník Jiří Havránek Společenství vlastníků jednotek bytové družstvo