Cena elektřiny za rok klesla o více než polovinu. Propíše se zlevnění do nabídek?

Cena silové elektřiny na burze klesá

Cena silové elektřiny se za poslední rok snížila o více než polovinu. Nenaplňují se tak černé scénáře, kdy se očekávalo další zdražování v topné sezóně. Na poklesu je i klíčová cena plynu a dá se očekávat, že elektřina půjde stále níž. Spotřebitelům se proto otevírá možnost, že dodavatelé přijdou s dalšími výhodnými nabídkami. Kdy je mohou očekávat?

Silová složka ceny elektřiny klesá. Před rokem byl na burze 1 MWh elektřiny na 195 eurech. Současná cena je o více než polovinu nižší. Na burze se totiž prodává za 90 eur za MWh. Pokles nastává i v zimních měsících, při kterých často dochází ke zdražování.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fakulta měla spustit krizový plán, namítl expert k vyjádření univerzity. Policie se zastal

Pozvolné snižování ceny silové elektřiny je tak velmi pozitivním signálem pro spotřebitele, kterým letos zdražila neregulovaná složka energií o desítky procent. Právě pokles burzovních cen jim nahrává a v průběhu roku se mohou setkat s výhodnějšími nabídkami tarifů od dodavatelů energií.

Cenový pád má přitom podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy pokračovat. „Během roku by mělo dojít k mírnému poklesu celkové ceny elektřiny, protože bude klesat neregulovaná složka,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

I proto se v minulém roce doporučovalo fixovat elektřinu maximálně na jeden rok. Delší časové období by totiž mohlo být pro spotřebitele nevýhodné. „Jsme v půlce topné sezóny a zatím se neobjevily problémy se zásobováním plynu. Zásobníky jsou v Evropě stále nadprůměrně zaplněny,“ řekl dále Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ještě ve středu byly ty české z 84 procent plné. A to i přes několikadenní mrazy, které jsou velmi náročné na spotřebu energií a zejména plynu. „Jeho cena je velmi klíčová pro cenu elektřiny. Nevypadá to ale, že by během současné topné sezóny mělo dojít k dramatickým nárůstům. Spíše by mělo dojít k postupnému poklesu celkové ceny elektřiny,“ dodal Kovanda.

Stále fixujte na krátkou dobu, radí ekonomové

Letošní pokles cen elektřiny se podle odborníků dal očekávat. Už na začátku roku uvedl hlavní ekonom Roklen Pavel Peterka, že v první polovině roku by k němu mělo dojít.

Analytici proto doporučují bedlivě sledovat jak svou smlouvu, tak nabídky u konkurenčních dodavatelů. „Ti již nyní přichází s novými neveřejnými ceníky. Zákazník by určitě neměl čekat, je to zbytečné,“ je přesvědčen energetický analytik webu Ušetřeno.cz Tomáš Vrňák.

Podle Peterky je za současných podmínek nejlepší variantou spíše krátkodobá fixace s maximální délkou jednoho roku. „Na konci letoška totiž můžeme očekávat další zlevnění cen energií,“ míní analytik.

„Obecně platí, že čím větší spotřeba, tím kratší fixace. V případě menší spotřeby se ale zákazník nemusí bát uvázat se dodavateli i na delší období,“ řekl energetický analytik Jan Béreš. Ideální čas na řešení fixace by podle ekonomů mohlo být období hlavně po konci topné sezony.

Tagy: