Manželství homosexuálů? Existuje snad 56 pohlaví, netlačte na pilu, řekl Nacher Richterové

Poslanec hnutí ANO Patrik Nacher v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 12.6.2022

Politici se v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS názorově střetli ohledně návrhu na zavedení manželství stejnopohlavních párů, kterým se budou zabývat poslanci. Poslanec hnutí ANO Patrik Nacher kritizoval způsob debaty, jaká se na toto téma vede, neboť už ani nemůže říci, že existují pouze dvě pohlaví. S nadsázkou dodal, že jich v dnešní době existuje snad 56. Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) zase připomněla, jak se institut manželství měnil během historie.

Nacher by preferoval, kdyby stejnopohlavní páry netrvaly na slovu manželství. „Proč mi vadí to slovo? Je to symbol. Dneska nesmíte říct, kolik existuje pohlaví, je jich 56. Ukrajinská vlajka je taky symbol. Stejně tak je manželství symbol i pro předkladatele tohoto návrhu,“ sdělil Nacher směrem k Olze Richterové a Tomáši Petříčkovi (ČSSD), který se debaty také zúčastnil.

Podobně hovořil také senátor za STAN Zdeněk Hraba. „Je to instituce a symbol. A útok na symbol je veden přes práva. Chápu, že zastánci to potřebují propojit,“ vysvětlil.

Richterová hovořila o tom, že manželství dnes znamená něco jiného než v minulosti. „Já jsem sama věřící, moji víru formuje úcta k bližnímu a chápu, že lidé můžou mít obavy z tohoto názvu. Manželství se v průběhu dějin vyvíjelo. Žena byla dlouhá staletí majetkem muže. Manželství bývalo velmi odlišnou institucí,“ uvedla pirátská poslankyně.

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zase zdůraznil, že jde především o obsah návrhu, který má narovnat práva, přicemž poslanci se zabývají jen slovíčkařením. „Věnujeme se více kulturní rovině než obsahu. Rozumím oběma pánům, že si pro to heterosexuální manželství chtějí nechat nějaký symbolický artefakt, ale pojďme se vrátit k tomu, co už mělo být legislativně dávno vyřešeno,“ řekl v Partii na CNN Prima NEWS.

To se Nacherovi nelíbilo. „Pan senátor řekl názor a vy máte tendenci nálepkovat, že vedeme kulturní válku. Tlačíte na pilu, neprosadíte tak nic,“ reagoval poslanec hnutí ANO.

Tagy: