Léta hádek o stejnopohlavní sňatky: Od Klausovy jedinečné rodiny až po Okamurův skok z okna

Poslanci by se mohli znovu zabývat novelou občanského zákoníku, která by umožnila plnohodnotné sňatky stejnopohlavních párů. Otázka vyvolává ve společnosti značné diskuse již od 90. let. Přestože od roku 2006 funguje institut registrovaného partnerství, chtějí homosexuální páry stejná práva jako manželé. Během posledních dekád na toto téma Sněmovna jednala již několikrát a pokaždé zaznívaly silné výroky.

Registrované partnerství 2006

  • O možnost uzavírat oficiální svazek usilovaly organizace homosexuálů od 90. let. Průlom zaznamenal až návrh předložený do Sněmovny v dubnu 2005 skupinou poslanců z ČSSD, US-DEU, ODS a KSČM. Sněmovna i Senát jej schválily na přelomu roku 2005/2006, ale v únoru 2006 zákon vetoval prezident Václav Klaus. Svůj krok poté vysvětlil mimo jiné tím, že zákon rozšiřuje „oblast státních zásahů do lidských životů“, což je přímým opakem liberalizace.
  • Pozdější přehlasování svého veta okomentoval Klaus slovy: „Je to porážka všech nás, kteří věříme, že rodina je v naší společnosti základní, jedinečná a bezkonkurenční, a kteří věříme v práva univerzální, nikoli skupinová, a v práva zajišťující svobody, nikoli nároky.“
  • Registrované partnerství bylo do konce roku 2019 v České republice uzavřeno mezi 3 625 páry a 913 z nich zaniklo.

Boj o adopce

  • Brzy se ukázalo, že registrované partnerství není pro mnohé stejnopohlavní páry dostatečné. Důvodem byla především nemožnost adoptovat si dítě svého partnera, což může způsobovat potíže, pokud biologický rodič dítěte zemře.
  • Pokus o novelu zákona v roce 2016 v Poslanecké sněmovně doprovázely silné výroky. „Dětí v homosexuálních rodinách mohou být vystaveny řadě rizikových faktorů. Je tam vysoká promiskuita, vysoký výskyt pohlavních a jiných chorob, nadprůměrný sklon k alkoholu a drogám ve srovnání s heterosexuální společností, vyšší míra výskytu duševních a mentálních poruch, výrazně kratší věk dožití, výrazně vyšší výskyt násilného chování,“ uvedla například tehdejší poslankyně za ČSSD Pavlína Nytrová.

Čtyři roky jednání

  • Zdánlivý zlom nastal v roce 2018, kdy skupina 46 zákonodárců z řad ANO, Pirátů, ČSSD, STAN, TOP 09 a KSČM předložila návrh na změnu občanského zákoníku, která by umožnila plnohodnotné sňatky stejnopohlavních párů. Debata se však až do loňského roku nedostala přes první čtení. Stalo se tak až na konci dubna 2021.

  • Také první čtení však přinášelo silné výroky odpůrců zákona. „Část dětství jsem vyrůstal v dětském domově a můžu vám říct, že kdyby mě adoptoval stejnopohlavní pár, radši skočím z okna,“ řekl tehdy na plénu Sněmovny předseda SPD Tomio Okamura.
  • Ve vysílání CNN Prima NEWS v květnu 2021 zase předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová Zahradníková uvedla, že zástupci LGBT komunity před lety hlásili, že jim registrované partnerství bude stačit. Nyní podle ní chtějí ještě víc. „Je to salámová metoda. Kousek za kouskem se pokrokářsky utlačují věci na úkor majority ve výhodu minority,“ sdělila v pořadu 360°.
  • Téma bylo třaskavé také před sněmovními volbami. „Neumím si představit, že by KDU-ČSL byla ve vládě a vládní koaliční většina něco takového prohlasovala. V ten okamžik by vládní koalice skončila,“ řekl v rozhovoru pro Deník N předseda lidovců Marian Jurečka. Velmi záhy svá slova mírnik.

Nové jednání a hádky v TOP 09

  • Téma vyvřelo na povrch znovu právě v poslední době, kdy předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v rozhovoru pro Respekt uvedla, že by se téma mohlo objevit na červnovém jednání Sněmovny. Sama se rozhodla návrh zaštítit. „Ve 21. století bychom měli mít všichni stejná práva, nikoli je rozdělovat podle sexuální orientace,“ napsala na Twitteru.

  • Její názor se však nelíbí zakladateli TOP 09 Miroslavovi Kalouskovi, který ji na sociálních sítích oponoval. „Každý občan má stejná práva bez ohledu na svou sexuální orientaci. V právním řádu ale neexistuje ‚právo na dítě‘. Existuje v něm však nezadatelné právo dítěte na otce i matku. Proto s Tvým názorem nesouhlasím. Je v rozporu s programem, který jsem s Karlem Schwarzenbergem psal,“ reagoval bývalý předseda strany.
  • Pekarová v reakci pro CNN Prima NEWS zdůraznila volnost hlasování poslanců strany: „V TOP 09 vždy byli zastoupeni jak příznivci, tak odpůrci sňatků stejnopohlavních párů a v této věci jsme vždy měli volnost hlasování. Tak to je i nyní a nikdo nebude vázán k nějakému stanovisku.“
  • Iniciativa Jsme fér, která za sňatky bojuje, věří, že návrh získá dostatek hlasů. „Myslíme si, že podpora manželství pro všechny páry je v nové Sněmovně stejně vysoká jako při hlasování o postupu zákona do druhého čtení v předešlé Sněmovně. Budeme s tisíci gay a lesbickými páry a rodinami s dětmi samozřejmě rádi, pokud poslanci a poslankyně zákon opět předloží a budou co nejdříve také hlasovat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Filip Milde.

Zemanovo veto

  • Pokud zákon Sněmovnou projde, narazí však u prezidenta Miloše Zemana, jak avizoval začátkem června. „Chtěl bych oznámit, že pokud takový zákon opravdu dostanu na stůl, budu ho vetovat,“ uvedl Zeman. Stejnopohlavním párům podle něj náleží všechny výhody v rámci registrovaného partnerství. „Ale rodina je svazek muže a ženy. Tečka,“ doplnil.
  • Dalším argumentem proti předloze podle Zemana je, že pojem „rodina“ je odvozený od slova „rodit“. „Zatím jsem si nevšiml, že by ve stejnopohlavních párech k rození dětí docházelo,“ podotkl. Vyslovil se v té souvislosti i proti „genderovému tvrzení, že je u nás 90 pohlaví. „Já jsem, třebaže jsem počítal velmi pečlivě, zatím zjistil pohlaví pouze dvě. A u toho zřejmě do konce svého života zůstanu,“ dodal Zeman.

Tagy: