Marko Jelič: Víno bez chemie je zdravější a skýtá neuvěřitelnou škálu chutí

Marko Jelič

Marko Jelič je hostem KB Interview

Vinařství studoval v Itálii, na praxi byl v Rakousku nebo v Jižní Africe a dnes dováží a prodává vína bez chemie v Česku. Obchodník s víny Marko Jelič je zastáncem vín naturalizovaných. Přichází dokonce i s tím, že víno nemusí být ani ve skleničce.

Vína bez chemie mají podle Jeliče obrovskou škálu chutí. Nejsou totiž filtrovaná a nepřidává se do nich mnoho čistidel a aditiv. „Pro lidský organismus není moc dobré, když je chemie přidávána při zpracování hroznů a při zrání vína. Z dlouhodobého hlediska je samozřejmě horší množství chemických postřiků, hnojiv, herbicidů a dalších látek, které se při konvenční výrobě používají. Tam je velké riziko hlavně pro půdu,“ dodává Marko.

Jak jste na tom s bolehlavem?

„Práh kocoviny má každý někde jinde. Záleží hlavně na množství, kolik toho vypijete. Ale u naturalizovaných vín by to riziko mělo být menší. Záleží ale i na tom, jestli člověk jedl a je v dobrém rozpoložení,“ říká s úsměvem.

Obchodník, který má otce ze Srbska a maminku z Moravy, se k vínům dostal díky rodinnému vinařství, kde pracoval. Na stážích v zahraničí se toho pak mnoho přiučil. „U nás ve vinařství jsme se snažili dělat vína šetrněji a bez aditiv. Na stážích jsem viděl, jak se sype do jednoho tanku s vínem třeba i desátý aditivum, tak už pak ani nemáte chuť to ochutnávat,“ dodává.

Marko Jelič je zastáncem vín bez chemie a o jejich výhodách promluví dnes v KB Interview Martina Moravce ve 21:25.

Tagy: