Do čela německé CDU nastupuje kritik Angely Merkelové. Vyvedu stranu z krize, slibuje

Friedrich Merz

Do čela německé CDU nastupuje kritik Angely Merkelové

Německá Křesťanskodemokratické unie (CDU) si na sobotním sjezdu zvolila nového předsedu. Armina Lascheta v čele největší opoziční strany v Německu vystřídá Friedrich Merz. Delegáti tak potvrdili výsledek prosincového vnitrostranického referenda, v němž Merz získal jasnou většinu hlasů.

Křesťanskodemokratické unie prošla v posledních třech letech turbulentním obdobím, poznamenal Friedrich Merz během svého projevu na sobotním on-line sjezdu německé CDU. „Tato doba je teď za námi,“ řekl s tím, že strana vyslala „silný signál pro svou obnovu“. Merz rovněž slíbil, že stranu vyvede z krize.

Friedrich Merz získal hlasy 967 delegátů z celkových 983, kteří se on-line volby nového lídra CDU zúčastnili. V prosincovém referendu se mohl opřít o daleko menší většinu, když se pro něj vyslovilo 60 procent členů CDU.

Šestašedesátiletý Merz není žádným politickým zelenáčem. Má za sebou zkušenost poslance Evropského parlamentu, v němž zasedal v letech 1989 až 1994. Poté se stal členem německého Spolkovém sněmu, kde zasedal až do roku 2009. V loňských zářijových volbách se do dolní komory německého parlamentu vrátil. Merz uvnitř CDU platil za kritika bývalé spolkové kancléřky a někdejší předsedkyně strany Angely Merkelové.

Tagy: