Vánoce na blátě, předpovídá meteoroložka. Dorazila obleva, s táním sněhu hrozí povodně

Ilustrační foto.

Dorazila obleva

Po mimořádné sněhové nadílce na začátku prosince dorazila do Česka obleva. Teploty budou stále nadprůměrné a tání sněhu společně s očekávanými srážkami může zvedat hladiny řek na úroveň prvního povodňového stupně. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal výstrahu pro jihozápad Čech, může se však rozšířit i na další území, varovali odborníci.

„Řeky pomalu stoupají a plní se vodou, ale zatím se v žádném profilu nevyskytují stupně povodňové aktivity,“ sdělila meteoroložka ČHMÚ Jana Hujslová ve vysílání CNN Prima NEWS. Odborníci před povodněmi přesto varují, a to především na tocích v povodí Berounky, které odvodňují Šumavu a Český les. Výstraha platí od dnešního rána do odvolání.

ČTĚTE TAKÉ: Kousek od smrti. Řidič natočil ničivé tornádo, živel pár metrů od něj měnil vše ve spoušť

Prudké pondělní oteplení neohrozilo sníh na horách, podle údajů z pondělního rána ho tam stále zůstává dost, potvrdila meteoroložka. Nejvíce sněhu leží na Sněžce, kde napadlo okolo jednoho metru. Okolo 80 centimetrů hlásí na nejvyšších místech Šumavy a v Beskydech, o deset centimetrů méně pak pokrývá Krušné hory a Jeseníky.

Sněhová pokrývka by se na horách podle Hujslové mohla udržet až do Vánoc. Jinde ale nejspíš budou opět Vánoce na blátě. „Nadcházející týdny budou spíše teplotně nadprůměrné,“ popsala.

úterý bude oblačno až polojasno. Odpoledne a večer bude mraků přibývat od jihozápadu. Tam večer i zaprší. Přeháňky se ale mohou objevit i v dalších částech republiky, v oblastech nad tisíc metrů může nasněžit. Nejvyšší teploty se budou pohybovat v rozmezí 4 až 8 °C, v horských oblastech bude o něco chladněji s teplotami okolo 1 °C.

V noci z úterý na středu by mělo na většině území Česka pršet. V polohách nad 1 100 metrů postupně i sněžit.

Během středy bude převažovat velká oblačnost. Na jihozápadě bude polojasno, tam se dočkají i slunečního svitu. Místy však zaprší. Maximální teploty dosáhnout od 5 do 9 1 °C. O něco chladněji bude na Moravě, maximální teplota se bude pohybovat okolo 4 °C.

Zataženo až oblačno bude ve čtvrtek. Místy se vyskytne občasný déšť, na severu sněžení. K večeru bude od severu déšť ve všech polohách postupně přecházet do deště se sněhem a sněžení. Nejnižší noční teploty klesnou na 3 až −1 °C, přes den dosáhnou 2 až 6 °C. Povane mírný severozápadní až severní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

Nejchladnějším dnem týdne bude pátek. Maxima se budou okolo 2 °C. Nejnižší noční teploty klesnou na 1 až −3 °C, přes den dosáhnou −1 až 3 °C. Chladné počasí ale nevydrží dlouho, o víkendu by se mělo začít znovu oteplovat.

Tagy: