Do Česka se žene ledový vzduch. Po brutálním ochlazení se ale zase oteplí

V Česku se ochladí. (Ilustrační foto)

Počasí 21.11.2023 6:48

Česko čeká v tento týden pořádný teplotní skok. Ve středu má na většině území dokonce mrznout a sněžit. Rtuť teploměru se jen stěží dostane přes 3 °C nad nulou. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se v závěru pracovního týdne zase oteplí a dočkáme se opět hodnot atakujících 10 °C.

úterý se teploty budou držet na zimu ještě poměrně vysoko. Budou se pohybovat od 6 do 10 °C, na horách pak kolem 3 stupňů, ale od poledne se má v Čechách začít od severozápadu ochlazovat. Podle meteorologů z ČHMÚ bude oblačno až zataženo. Zpočátku může i sem tam zapršet. Na Moravě může být situace příznivější a možná vysvitne i sluníčko.

„Během dnešního dne ovlivní počasí u nás studená fronta. Za ní k nám bude proudit chladný vzduch od severo-severovýchodu. Proto očekáváme, že srážky mohou k večeru přecházet ve smíšené až sněhové,“ řekl meteorolog Miloš Dvořák ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Čeká nás mrazivý advent? Po listopadových deštích se v první půlce prosince ochladí

Středa bude nejchladnějším dnem tohoto týdne. Rtuť teploměru se má pohybovat jen mezi −2 a 2 stupni. Obloha bude zatažená až oblačná. „Zpočátku místy i s přeháňkami, které budou převážně sněhové, jen v nížinách se mohou objevit smíšené,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Miloš Dvořák.

Další dny se zase oteplí. Meteorologové zároveň v noci na čtvrtek varují před náledím. V noci se teploty ještě nedostanou nad nulu, bude −1 až −5 °C. Přes den se ale hodnoty vyšplhají místy až k 9 stupňům. Oteplení může být spojené i se silným větrem, který v nárazech může dosahovat až 70 km/h.

V pátek bude trend pokračovat. Na většině území má pršet. Teploty se opět budou pohybovat mezi 5 do 9 °C.

Tagy: