Čeká nás mrazivý advent? Po listopadových deštích se v první půlce prosince ochladí

Do Česka zavítají o víkendu sněhové přeháňky.

POČASÍ - 20.11. v 15:14

Teploty v Česku postupně klesnou, v půlce prosince budou průměrná týdenní maxima kolem 2 stupňů. Víc srážek bude v listopadu než v první půlce prosince. Pro sever Čech vyhlásil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) povodňovou bdělost.

Týdenní průměr nejvyšších denních teplot očekává ČHMÚ v nynějším týdnu kolem šesti stupňů Celsia, v dalších třech týdnech má postupně klesnout až ke dvěma stupňům v týdnu kolem poloviny prosince.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku začala lyžařská sezona. Lidé vzali skiareál útokem, podmínky si pochvalují

V pondělí bylo zataženo až oblačno, nejvyšší denní teploty jen mírně překročily deset stupňů Celsia. V úterý čekají meteorologové znovu déšť nebo přeháňky na většině území, na horách a postupně i níže se objeví srážky smíšené nebo sněhové. V noci se teploty ještě udrží nad nulou, přes den budou od šesti do deseti stupňů. Ve středu se citelně ochladí, mohou se objevit sněhové přeháňky. Noční teploty klesnou na dva až minus dva stupně Celsia, Přes den teploty v nížinách nepřekročí tři stupně Celsia nad nulou. Podrobnější předpověď na další dny si můžete přečíst zde.

Od příštího týdne se mohou podle meteorologů objevit přechodná několikadenní výraznější ochlazení s teplotami pod dlouhodobým průměrem. "Srážkově očekáváme první dva týdny předpovědi nadprůměrné, třetí a čtvrtý týden pak průměrné," uvedl v měsíčním výhledu ČHMÚ. Pro několik okresů na severu Čech platí povodňová bdělost.

Tagy: