Sibiřská anticyklóna se řítí na Evropu. V minulosti zasypala Řím sněhem, nyní přináší mráz

Meteorologové varují před možností, že nás letos čeká abnormálně silná a větrná zima.

Počasí (15.10.2024 7:10)

Do Evropy by mohlo v blízké době přijít výrazné ochlazení. Upozorňují na to evropští meteorologové, podle kterých jej bude mít na svědomí příchod takzvané sibiřské anticyklóny. Meteorologický jev v minulosti zapříčinil například silné sněžení v jinak slunném Římě. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) však uvádí, že počasí u nás momentálně ovlivňuje jiná tlaková výše.

Sibiřská anticyklóna by měla počasí v Evropě začít ovlivňovat již příští týden. Upozornil na to srbský meteorolog Ivan Ristić z tamního Republikového hydrometeorologického ústavu. Meteorologický jev by měl být doprovázen studeným a místy silným větrem, píše web Blic. Týden poté by měla počasí na starém kontinentu ovlivnit pro změnu azorská anticyklóna.

ČTĚTE TAKÉ: Babí léto neřeklo poslední slovo. Nastala nová fáze, mlhy a mrazíky vystřídá oteplení

Italský web Meteogiornale popsal, že ke vzniku sibiřské anticyklóny dochází především v důsledku silného ochlazení zemského povrchu v zimě. Studený vzduch se z ruských plání následně šíří směrem do střední a jižní Evropy.

Jedny z nejsilnějších studených vln zažila Itálie právě vlivem této anticyklóny. Web připomíná situaci z ledna 2012, kdy příliv studeného vzduchu ze Sibiře dorazil do jižní Evropy a způsobil rozsáhlý pokles teplot v celé zemi. Sněhové srážky zasáhly nejen sever, ale také střed Itálie. Silné sněžení tehdy zasáhlo i jinak v zimě poměrně teplý Řím.

Počasí v Česku by však sibiřská anticyklóna zřejmě ovlivnit neměla. „Počasí u nás momentálně ovlivňuje tlaková výše se středem nad severovýchodním Německem, která se bude přesouvat nad východní Evropu, kde bude setrvávat minimálně týden,“ řekl TN.cz meteorolog ČHMÚ Pavel Šimandl.

Právě tato tlaková výše by měla primárně ovlivnit počasí v Česku. Přes den by mělo být většinou slunečno a nadprůměrně teplo, místy se však mohou objevit mlhy nebo nízká oblačnost, dodal Šimandl.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Velká voda zastihla Františka na dovolené. Zničila dům i pneuservis, se ženou spí v karavanu

Tagy: