Do kin míří thriller o droze silnější než heroin. Ve snímku Fentasy hraje i David Švehlík

V polovině března dorazí do českých kin snímek Fentasy, který se zabývá současným strašákem ulic a klubů, extrémně silnou návykovou drogou fentanyl. Milovnice večírků Sofie a její přítel Peller se pustí do výroby a prodeje dog s vidinou velkého výdělku, v patách však mají brzy nejen policii, ale i ruskou mafii. V hlavních rolích krimi thrilleru se objeví Kristína Kanátová, Noël Czuczor nebo David Švehlík.

Droga padesátkrát silnější než heroin má na svědomí životy takových hvězd, jako byli Prince, Coolio, Tom Petty, Mac Miller nebo Lil Peep. Fentanyl má první oběti už i u nás. V USA o jejím užívání mluví jako o epidemii a ročně její konzumaci nepřežijí desítky tisíc lidí. Slovenská režisérská dvojice Samuel Vičan a Anastasia Hoppanová, která napsala scénář k filmu, vycházela dokonce ze skutečného příběhu, jenž se odehrál na Slovensku mezi lety 2009 až 2011.

ČTĚTE TAKÉ: Ohromný úspěch na Emmy pro Česko i Slovensko. Prestižní cenu získali Müller a Štumpf

Sofie, kterou hraje Kristína Kanátová, nadevše miluje divoké večírky. A to hlavně ty, na kterých jsou hlavním zdrojem zábavy látky silnější než alkohol. Se svým novým přítelem a amatérským chemikem Pellerem, jehož ztvárňuje Noël Czuczor, rozjíždí velmi lukrativní podnikání. Když se totiž jakákoliv podomácku vyrobená droga řízne fentanylem, její účinky se závratně násobí. A stejně tak zisk.

Co na tom, že jejich droga se pro mnohé stává smrtícím koktejlem, když teď vládnou pouliční scéně. Euforii z rychle rostoucího bohatství vystřídá kruté vystřízlivění. Jejich úspěch velmi brzy přiláká pozornost policie v čele s kriminalistou Danielem, kterého hraje oblíbený herec David Švehlík. Krom policie se ale o ně začne zajímat hlavně ruská mafie, která konkurenci netoleruje. Sofie se rozhodne hrát vabank a nezáleží, kolik životů to bude stát.

Kriminální thriller Fentasy je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály před více než 10 lety na Slovensku. Extrémně silný syntetický opioid fentanyl si v současnosti ročně vezme desítky tisíc životů. Snímek bude mít premiéru 14. března.

Tagy: