Ohromný úspěch na Emmy pro Česko i Slovensko: Prestižní cenu získali Müller a Štumpf

Prestižní cenu Creative Arts Emmy si z Los Angeles odvezl slovenský animátor a ilustrátor David Štumpf. Ocenění získal za práci na seriálu Ms. Marvel. Jedna ze sošek zamířila také do Česka – obdržel ji supervizor vizuálních efektů Viktor Müller za práci na seriálu Pět dní v nemocnici Memorial.

Na 75. ročníku televizních cen Emmy, který se uskutečnil v noci z pondělí na úterý, dominoval seriál Boj o moc. Ještě před tím se ale v losangeleském divadle Peacock minulý týden v sobotu 6. ledna konalo udílení cen Creative Arts Emmy, při němž zazářili Čech Viktor Müller a Slovák David Štumpf.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrá slova i dojetí na Zlatých glóbech. Culkin se vysmál kolegovi. Nolan vzpomínal na hvězdu

Další Müllerův úspěch

Müller obdržel cenu Creative Arts Emmy v kategorii Nejlepší vizuální efekty v jedné epizodě za práci, kterou společně s týmem v pražské VFX společnosti UPP odvedl na seriálu Apple TV Five Days At Memorial, v Česku známém jako Pět dní v nemocnici Memorial. Müller v minulosti získal již několik nominací na Emmy, a to v letech 2006, 2007, 2011 a 2017. V roce 2003 tým UPP cenu vyhrál za minisérii Děti planety Duna.

Ocenění, o které se Müller dělí spolu s dalšími supervizory projektu a ze Stormborn Studios z Vancouveru se španělským El Ranchito a koordinátorem speciálních efektů, navazuje na Müllerovy nominace na Oscara a cenu BAFTA za práci na filmu Na západní frontě klid v roce 2023.

„Jsem vděčný Televizní akademii za ocenění a uznání, blahopřeji k výhře i svým kolegům. Jako vždy beru tuto výhru jako potvrzení výjimečného talentu a úžasné práce celého našeho týmu v UPP. Toto ocenění patří všem, kteří se na projektu podíleli,“ řekl Müller o výhře.

Děkuji za dekoraci do bytu, smál se Štumpf

Ohromný úspěch slaví také slovenský výtvarník David Štumpf. Animátor, ilustrátor a pedagog obdržel prestižní ocenění za práci na seriálu z dílny Marvel Studios Ms. Marvel.

Štumpf se podílel na vizuálních efektech seriálu společně s dalšími kolegy, jimiž jsou Ian Spendloff, David Lochhead, Daniella Marshová, Philip Robinson a Matthew Thomas. Tým pod vedením Spendloffa zvítězil v kategorii Vynikající pohybový design, uvádějí oficiální stránky cen Emmy.

„Děkuji Televizní akademii za novou dekoraci do našeho prázdného bytu,“ okomentoval Štumpf s úsměvem své vítězství na sociální síti Instagram, kam přiložil i několik snímků z galavečera.

Slovák sklidil velký úspěch už v minulosti, a to za krátký animovaný film Sh_t Happens, na němž spolupracoval s Michaelou Mihályiovou. Nejenže se snímek představil na zahraničních filmových festivalech v Benátkách a na Sundance v americkém Utahu, ale dokonce byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší krátkometrážní animovaný film. Mimoto byl snímek také nominován na Českého lva v roce 2019.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Zlatých glóbech dominoval Oppenheimer. Bodovali i Chudáčci, kteří porazili Barbie

Tagy:
film ocenění vítězství seriál Los Angeles výhra ceny Emmy Cena Emmy Ms. Marvel animátor udílení cen Emmy 2024 Dávid Štumpf Viktor Müller David Štumpf