Do obchodů maximálně ve dvou. Od pátku může jít nakupovat s dětmi jen jeden rodič

Do obchodních center budeme zřejmě muset opět v rouškách, alespoň v Praze.

V záplavě čtvrtečních informací o přijímaných protikoronavirových opatřeních jedno podstatné ministr zdravotnictví Roman Prymula neprezentoval: od pátku mohou jít spolu do nákupních center, prodejen a provozoven služeb pouze dva lidé. Výjimku mají jen děti do 15 let, které doprovázejí dospělého ze společné domácnosti.

Podle rozhodnutí vlády tedy spolu nemohou jít nakupovat tři lidé, i když žijí ve společné domácnosti. To znamená, že rodiče s sebou nesmí vzít nejen dospívajícího syna, ale jakékoliv děti.

Omezení neřeší, zda jsou zmínění dva lidé ze společné domácnosti ani kolik jim je let. Druhým člověkem, se kterým můžete jít nakupovat, tedy podle všeho může být kdokoliv: partner, příbuzný, kamarád, spolužák i kolega z práce.

Pokud jde o výjimku pro děti mladší 15 let, je formulace rozhodnutí poněkud nejasná, ale podle výkladu ministerstva zdravotnictví se vztahuje k doprovodu jednoho dospělého. „U dvojic v obchodních centrech je výjimka pro osoby mladší patnácti let, když doprovází zletilou osobu. To znamená, že s dětmi tam můžete jít, ale jen jako jeden dospělý,“ řekl Právu mluvčí resortu zdravotnictví Jan Brodský. To tedy znamená, že dva rodiče s sebou dítě mít nemohou.

Přesně zní vládní rozhodnutí takto: „Lze vstupovat do nákupních center, do prodejen a provozoven služeb, s výjimkou provozoven stravovacích služeb, a pobývat v nich nejvýše ve skupinách po 2 osobách a tak, že mezi skupinami je rozestup alespoň 2 metry; toto omezení se nevztahuje na osoby mladší 15 let doprovázející zletilou osobu ze společné domácnosti.“

Tagy: