V Praze zahrají nejlepší dechové orchestry světa. Na unikátní festival míří 2000 hudebníků

Koncert Sounds of Žofín

Praha se na příštích několik dní stane dějištěm největšího festivalu symfonické dechové hudby na světě. Již v úterý 19. července zde totiž začne WASBE Conference Prague s podtitulem Sounds of Žofín. Akce potrvá až do soboty a vystoupí na ní ty nejlepší dechové orchestry světa. Celkem do Prahy zamíří na dva tisíce hudebníků. Vrcholem festivalu bude koncert v Katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě, kde společně se souborem Hudba Hradní stráže a Policie ČR vystoupí US Marine band.

Organizátoři v rámci čtyřdenního hudebního festivalu slibují přes dva tisíce hudebníků, více než 30 vnitřních i venkovních koncertů, které mají sehrát ty nejlepší orchestry z celého světa. Do Prahy jich zamíří přes dvacet, kromě domácích souborů se představí i hudebníci z USA, Jižní Koreje a několika zemí Evropské unie.

Mezi zahraničními hosty mají být mimo jiné muzikanti z americké US Marine band, tedy dechového orchestru amerických prezidentů. Jeho členové se mají společně s Hudbou Hradní stráže a Policie ČR pod taktovkou Václava Blahunka postarat o zlatý hřeb celé události, neboť vystoupí na gala koncertu přímo v Katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě.

Posluchači si budou moci užít také venkovní koncert v Sala Terrena Valdštejnské zahrady či akci v Kongresovém centru České národní banky. Vstup na tyto koncerty je volný pro širokou veřejnost.

Do Prahy zamíří i španělská Banda de Música Filarmónica Beethoven, německý Sinfonisches Landesblasorchester Hessen, jihokorejský Korean Wind Orchestra, švýcarský Sinfonisches Blasorchestr Bern nebo kanadský soubor Edmonton Winds.

Dear all, the start of the conference is approaching, 7 more days and we will meet at Žofín Palace! Who will come? We look forward to seeing all of you ❤️

Posted by WASBE Prague on Tuesday, July 12, 2022

Sounds of Žofín se koná v rámci konference WASBE – Světové asociace symfonických dechových orchestrů. Ta se v Česku již konala v roce 2016. Tehdy se na šesti koncertních místech v Praze a Středočeském kraji představilo 20 orchestrů s 1 200 hudebníky. Celkem festival tehdy přilákal přes 10 tisíc návštěvníků.

Letošní akce si dává za cíl aspoň 20 tisíc návštěvníků. Součástí festivalu nebudou pouze koncerty, ale také přednášky na Žofíně nejen pro odbornou veřejnost. Do Prahy má přijet více než dvacítka přednášejících z celého světa, přičemž jde o přední muzikology, dirigenty a pedagogy.

Tagy:
festival hudba koncert Evropská unie Pražský hrad USA Praha Policie České republiky Slovanský ostrov Katedrála svatého Víta dechová hudba Sounds of Žofín