Hudba, sochy i pikniky v zámeckém prostředí. Začala Smetanova Litomyšl

Smetanova Litomyšl

Smetanova Litomyšl

Tvrdíte, že opera je jen pro fajnšmekry? Operní festival Smetanova Litomyšl vám dokáže opak. Desítky tisíc lidí každoročně láká hudba i výtvarné umění, které k festivalu neodmyslitelně patří. Další si užívají zámecké prostředí nebo pikniky. Ideální je spojit vše dohromady.

Smetanova Litomyšl byla založena v roce 1946, měsíc po Pražském jaru. „Na zámku se festival koná od roku 1949. Zámek je vlastně tou nejkrásnější scénou pro hudbu Bedřicha Smetany, který se zde v zámeckém pivovaru narodil, a to nádvoří má tak krásnou akustiku, že ti architekti to proto navrhli,“ vypráví o začátcích věhlasného festivalu jeho ředitel Jan Pikna.

Smetanova Litomyšl se odehrává na několika místech současně. Jedním z hlavních dějství je právě nádvoří, kde stojí hlavní scéna. A jak Jan Pikna prozradil v pořadu Prima Česko, nebylo snadné ji navrhnout: „Je to velmi důmyslná konstrukce, která se vejde zde do tohoto zámeckého nádvoří. Ona vzhledem k tomu, že to je velmi cenná památka, se nesmí nikde dotýkat zdí, nesmí se kotvit, čili je samostojná, je to takový zázrak techniky, že vůbec existuje.“

Během koncertu, kdy je hezky, se sedí pod širým nebem a pohled na hvězdy je úchvatný. A když začne pršet, tak si často diváci ani nevšimnou, že se automaticky zatáhla střecha, aby je ochránila před deštěm. Diváci na zámeckém nádvoří si tak mohou užívat program bez ohledu na vrtochy počasí po celou dobu festivalu, který trvá téměř celý měsíc. „Maraton 27 dnů, ve kterých se uskuteční 45 pořadů, z toho většina zde na zámeckém nádvoří, a budou to koncerty jak klasické hudby, tak přesahové hudby do jiných žánrů, populární koncerty, tak aby si v Litomyšli každý vybral a mohl si poslechnout, co se mu líbí,“ uvádí příklady Pikna.

Jedním z festivalových míst jsou i nádherné klášterní zahrady. Právě do nich míří třeba rodiny s dětmi, které si během festivalu chtějí na chvíli sednout. Jsou tam připravené vaky, takže se příchozí pohodlně usadí a budou poslouchat, co se odehrává na nedalekém pódiu.

Litomyšl je vyhlášená prostředím i hudbou. Ta se po dobu festivalu ozývá ze všech míst na zámku a jeho okolí.

Různé žánry, známá i nová jména

Smetanova Litomyšl dává prostor také mladým umělcům. Tedy těm, kteří ještě nevystupují na velkých hudebních scénách. Všichni, kdo se na ně přijdou podívat do klášterních zahrad a poslechnout si je, mají vstupné zdarma. Na festivalu Smetanova Litomyšl se mísí známá jména s těmi, které si do paměti teprve zapíšeme.

„Třeba Bára Poláková se speciálním akustickým projektem nebo Kateřina Marie Tichá a Bengies, Ondra Ruml a spousta kapel, které jsou mladé, začínající a dost pravděpodobně budou hrát na velkých podiích velkých festivalů,“ představuje několik málo interpretů Karel Telecký, mluvčí Smetanovy Litomyšle.

Kromě hudby i Havlovo srdce

Když už vám bude na hudební scéně Smetanovy Litomyšle horko, tak se můžete přijít zchladit do místních sklepů. Najdete v nich ojedinělou výstavu místních soch od Olbrama Zoubka.

Sklepení zámku v Litomyšli nabídne svým návštěvníkům i další unikát. Srdce celé z vosku. Ten se sesbíral krátce po smrti prezidenta Václava Havla na pietních místech. Je ze svíček, které tam lidé zapalovali.

Letos na Smetanově Litomyšli vystoupí zhruba 3 500 umělců a na přípravách se podílí přes 150 zaměstnanců. A i ředitel festivalu má pár favoritů, na které by ostatní nalákal: „Na koncert Hradišťanu Jiřího Pavlici a pořad A znovu láska, protože to bude koncert, který se bude konat na Svatojánskou noc 21. června. Budou i nějaké ohnivé show, které k tomu patří.“

Lahůdkou bude i Carmen ve víru Flamenca v podání španělského andaluského souboru. Podrobnosti najdete na festivalových stránkách Smetanovalitomysl.cz.

Tagy: