Do Prahy opět zamíří traktory. Nechci jednat pod ultimáty, vzkazuje ministr Výborný

Zemědělci na posledním protestu v Praze zablokovali magistrálu.

Ve čtvrtek 7. března se opět uskuteční protesty zemědělců v Praze, rozhodli představitelé agrárních organizací. Prahou projede zemědělská technika a bude demonstrace. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) jim vzkázal, že nechce jednat pod ultimáty. Podporuje ale právo na protest farmářů.

Prahou ve čtvrtek pojedou traktory a další zemědělská technika a uskuteční se demonstrace, zřejmě před úřadem vlády. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v pátek oznámil, že vláda vyšla vstříc některým z pěti požadavků farmářů. Podle zemědělců to ale zatím není dostatečné.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš a ANO jsou zhoubou pro společnost, říká Nerudová. Hnutí STAN jí prý přirostlo k srdci

Podle prezidenta Agrární komory Jan Doležala totiž pociťují jen velmi málo pomoci, jen byrokratickou zátěž. „Potřebujeme, aby všech pět bodů bylo do nějaké míry splněno,“ uvedl. „Musím na jedné straně ocenit snahu pana ministra (Výborného). Myslím, že za krátkou dobu toho dokázal vybojovat poměrně hodně, nicméně pořád nám tam některé věci chybí. Ať je to otázka daně z nemovitých věcí na zemědělskou půdu, nezdaňování zemědělských podpor nebo otázka řešení situace na komoditních trzích. Myslím, že by k tomu měl stát přistupovat s větší vážností,“ dodal Doležal.

Protest 7. března bude mít dvě části. První část bude jízda zemědělské techniky, především po nábřeží, řekl předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Druhá část bude demonstrace zemědělců, pravděpodobně před úřadem vlády. Do Prahy podle něj dorazí zřejmě stovky vozů, hlavně ze Středočeského kraje a okolních regionů. „Kdyby bylo na tom, kolik zemědělců chce přijet, tak bychom zaplnili celou Prahu a zastavili celý střed Prahy včetně magistrály, což momentálně nechceme,“ uvedl Pýcha.

„Zvolili jsme trasu, abychom se soustředili hlavně na vládní budovy. Nebude to blokáda, ale pohyb zemědělské techniky po Praze,“ doplnil prezident Agrární komory. Podrobnější informace k organizaci protestů a trase jízdy zatím nesdělili, upřesní je zřejmě během úterý.

Výborný nechce jednat pod tlakem

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v reakci na rozhodnutí zemědělců uvedl, že je ochoten s nimi dál jednat. Nechce být ale pod jakýmikoliv ultimáty.

Ministr respektuje právo zemědělců na protesty, ale není ochoten jednat pod tlakem. „Nemám eso v rukávu, které bych vytáhl v okamžiku, kdy budou tři dny jezdit kolem Strakovky nebo ministerstva zemědělství zemědělci se svojí technikou,“ řekl.

Výborný dodal, že všem požadavkům zemědělců nemůže vyhovět. Vláda není schopná snížit daň z nemovitosti, protože ta je součástí celého konsolidačního balíčku a není možné z něj jednotlivé položky vytrhávat. Stejně tak nelze zrušit zdanění dotací, které platí ve většině zemí Evropy. Navíc by to nepomohlo středně velkým zemědělským podnikům a farmářům, kteří nevytvořili zisk, protože to daň neplatí. Zároveň uvedl, že se ministerstvo kontinuálně snaží snížit byrokracii v zemědělství.

„Přijde mi poněkud úsměvné, že předseda antibyrokratické komise (František) Winter na tiskové konferenci apeluje na ministra, aby něco dělal s byrokracií. On za to nese už několik let odpovědnost a je tím, komu už půl roku říkám, aby přinesl konkrétní věci, zatím se jich ke mně mnoho nedostalo,“ uvedl Výborný. Winter je předsedou Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů.

Tagy:
demonstrace traktor zemědělství technika KDU-ČSL ministr zemědělství Praha Marek Výborný ultimátum Úřad vlády České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky