Do řeky Bečvy opět teče neznámá látka, na hladině je pěna. Hasiči odebrali vzorky

Valašské Meziříčí, Deza

Do Bečvy opět unikla neznámá látka

Do řeky Bečvy ve Valašském Meziříčí–Juřince opět unikla neznámá látka. K události vyjeli hasiči, kteří na místě odebrali vzorky vody, uvedl starosta města Robert Stržínek (ANO). Na hladině se tvoří pěna.

Látka se podle Stržínka do Bečvy dostala ze stejného vyústění kanálu, jakým podle zjištění policie před několika týdny do řeky unikl kyanid. „Byl detekován únik neznámé látky z inkriminovaného kanálu, který vede z rožnovské Tesly. Na hladině řeky se objevila pěna. Samozřejmě poté, co máme informace, že před pár týdny odtamtud vytekl kyanid, tak jsou všichni ostražití,“ uvedl Stržínek.

Situaci nechce zlehčovat, přesto si nemyslí, že by se znovu jednalo o únik kyanidu. „Pevně věřím, že to bude nějaký saponát nebo něco podobného. Samozřejmě hasiči odebírali vzorky, dělali zkoušky. Budeme moudřejší za pár dnů,“ řekl starosta.

‼️Varování – únik neznámé látky do řeky Bečvy ‼️ Na základě rozhodnutí velitele zásahu Hasičského záchranného sboru...

Posted by Valašské Meziříčí on Tuesday, October 27, 2020

O úniku neznámé látky do Bečvy informovala radnice rozhlasem, událost zveřejnila i na facebookové stránce města. „Na základě rozhodnutí velitele zásahu Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje se od úterý 27. října důrazně nedoporučuje veřejnosti až do odvolání vstup do řeky Bečvy, ani koupání zvířat či jakýkoliv odběr vody od mostu do místní části Juřinka směrem dále po toku řeky,“ uvedlo město v prohlášení.

Poprvé do řeky dosud neznámý pachatel vypustil 20. září kyanid, případ stále vyšetřují vsetínští kriminalisté. Ekologická havárie postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři více než 40 tun ryb ze zasažené oblasti Přerovska.

Tagy:
vyšetřování řeka hasiči Zlínský kraj Hasičský záchranný sbor starosta únik Bečva Přerov Valašské Meziříčí látka vzorek Robert Stržínek oznámení Tesla Motors pěna okres Přerov Juřinka