Dodržujte opatření, jinak se restaurace znovu zavřou, varovala v Partii Schillerová

Alena Schillerová

PARTIE Terezie Tománkové 6.12.2020

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) je podle svých slov smutná z toho, že lidé nedodržují protiepidemická opatření. Znepokojují ji restaurace plné hostů. „Nevěřím, že seděli čtyři u stolu,“ uvedla v nedělní Partii Terezie Tománkové na televizní stanici CNN Prima NEWS, kde diskutovala s ekonomkou Ilonou Švihlíkovou.

Ministryně financí se nejprve vyjádřila k tomu, jak funguje vládní systém PES, který se v noci na neděli zhroutil. „Mluvila jsem s ministrem zdravotnictví, včera to byla nešťastná shoda okolností. Napadala tam data, která tam napadat neměla. Proč systém zkolaboval dnes, nevím,“ řekla Schillerová. Podle ní se pracuje na nápravě.

Blatný chce milionové pokuty

Schillerová zároveň vyloučila, že by se se systémem účelově manipulovalo, aby mohly obchody zůstat otevřené až do Vánoc. „Padají tam miliony dat, výpadek se stát může,“ dodala.

Zároveň důrazně apelovala na české občany, aby dodržovali opatření. „Po šesti týdnech jsem si nechala udělat vlasy. Jsem z toho trošku smutná. Viděla jsem cestou lidi v restauracích a nevěřím, že seděli čtyři u stolu. Může to vést k tomu, že se restaurace znovu zavřou. Jen na nás záleží, co se bude dít dál,“ dodala.

Alena Schillerová tak reagovala na fotografie, kdy se restaurace po čtvrtečním rozvolnění ocitly doslova v obležení hostů. Došlo také k několika případům, kdy restaurace nerespektovaly zavírací dobu ve 22 hodin a byly otevřené až do časného rána.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný se nechal slyšet, že požaduje milionové pokuty. Podle něj je Česko na hranici mezi třetím a čtvrtým stupněm protiepidemického systému PES a při zhoršení situace hrozí, že se restaurace a bary, které byly znovu otevřené teprve ve čtvrtek, opět budou muset zavřít.

„Někteří provozovatelé restaurací a klubů se bohužel chovají velice nezodpovědně. Podle informací od policejního prezidenta vyjížděly v noci na pátek hlídky k velkému množství případů, kdy byly podniky otevřené i po 22. hodině,“ uvedl ministr. To jsou spolu s omezením počtu návštěvníků na polovinu běžné kapacity, maximálního počtu čtyř lidí u stolu a míst jen na sezení podmínky, za kterých se mohly ve třetím stupni přísnosti protiepidemických opatření restaurace a bary otevřít.

Rozhovor Terezie Tománkové s Alenou Schillerovou a Ilonou Švihlíkovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: