Padly tresty za rvačku Romů s Ukrajinci. Pardubický soud rozdal prospěšné práce a podmínku

Dva Romové, kteří se začátkem letošních prázdnin zúčastnili hromadné potyčky v Pardubicích mezi Romy a Ukrajinci, dostali trest obecně prospěšných prací ve výměře 150 a 200 hodin. Ukrajinci soud uložil podmíněný trest sedmi měsíců se zkušební dobou 1,5 roku, uvedl soudce Okresního soudu Pardubice Karel Gobernac.

„Rozhodnutí dosud není pravomocné, nicméně se podařilo již dvěma obviněným trestní příkaz doručit, zbývá jej doručit poslednímu obviněnému, kterým je Ukrajinec,“ uvedl Gobernac. Podle právní kvalifikace uvedené v obžalobě bylo možné vynést trest až dvou let vězení.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozivý útok na seniorku v Chebu. Soud byl nekompromisní, mladého cizince poslal do vazby

Při hromadné potyčce asi dvou desítek lidí byl 1. července na křižovatce ulic Anenská a Karla IV. lehce zraněn jeden z Romů, uvedl portál Romea.cz. Stovky Romů o den později pořádaly demonstraci za svoji bezpečnost v ulicích města.

O další den později se v Pardubicích sešli zástupci policie, města a ukrajinské a romské komunity. Podle vyjádření policejní mluvčí Markéty Janovské se všechny dotčené strany shodly na tom, že konflikt v Anenské ulici nebyl vyústěním dlouhodobých sporů mezi komunitami, ale že šlo o individuální incident.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bál jsem se o život, zdůvodnil vytažení nože obžalovaný z vraždy Roma v Brně. Napadli jsme ho, přiznal účastník bitky

Tagy: