Rom o rvačce v Pardubicích: Výhrůžky a pak Ukrajinci vytáhli nůž. Blažek sešlost odsoudil

Pochod účastníků protestu, ke kterému se sešly desítky lidí před hlavním nádražím v Pardubicích kvůli konfliktu z předchozího dne, při kterém byl zraněn mladý Rom (2. 7. 2023).

V Pardubicích se shromáždily stovky Romů

Vyhrožovali nám, nakonec Ukrajinci vytáhli nůž a skutečně nás napadli. Báli jsme se o naše rodiny, řekl pro CNN Prima NEWS Patrik, který měl být v sobotu terčem napadení v Pardubicích. Stovky Romů se tak v neděli sešly, aby útok odsoudily. Celý incident je však neobjasněný a shromáždění označil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) za nelegální. Jeho kolega s resortu vnitra Vít Rakušan (STAN) zdůraznil, že podobných případů řeší policie denně stovky.

„Byl jsem si zakouřit venku s klukama. Chytli nás Ukrajinci a začali nám vyhrožovat, že nás zabijou a podříznou, protože jsme cikáni. Tak jsme šli pryč a zamkli jsme se. Měli jsme strach, protože máme rodinu a děti, takže jsme to nechali tak,“ popsal napadený Patrik údajný úvod incidentu.

ČTĚTE TAKÉ: Podrobnosti kruté vraždy Roma v Brně. Důvod byl bizarní, šíří se nenávist proti Ukrajincům

S útočníky se však o chvíli později prý setkali znovu. „Za dvacet minut jsme šli na pivo na pokec, tam stáli ti Ukrajinci a taky rejpali. Ožrali se a šli k našemu baráku. My jsme se báli, aby se něco nestalo našim rodinám. Napadli nás a řvali, že nás zabijou,“ pokračoval.

Následně se měla situace vyhrotit. „Čekali jsme, co udělají, a jeden vytáhl nůž. Kamarád to viděl, tak jsme se bránili. Prali jsme se a Ukrajinec mě píchnul. Mířil nejdřív na krk, netrefil se, protože jsem to vykryl a řízl mě do tváře,“ líčil svou verzi události.

Blažek varuje před francouzským scénářem

Stovky Romů se v reakci na sobotní incident v neděli sešly, aby protestovaly před hlavním vlakovým nádražím v Pardubicích. Následně se vydaly na pochod městem až dorazily na místo sobotní potyčky.

Sešlost se vůbec nelíbila ministru spravedlnosti. „Shromáždění v Pardubicích je svoláno a koná se v rozporu se shromažďovacím zákonem. Účast a výzvy k účasti na něm jsou nelegální. Ústava a zákony musejí platit pro každého – ‚většiny‘ i ‚menšiny‘. Jiný přístup může časem dospět k tomu, co sledujeme například a nejen ve Francii. Chtějí-li, jak tvrdí organizátoři, upozornit na něco vládu, měli by tak činit v souladu se zákonem,“ napsal Blažek na Twitteru.

Sobotní incident vyšetřuje policie a zabývá se jím i vládní zmocněnkyně pro romskou menšinu Lucie Fuková. Informoval o tom ministr vnitra Rakušan.

„Včerejší (sobotní) incident v Pardubicích, ačkoliv přitáhl pozornost kvůli údajnému zapojení Ukrajinců, nijak nevybočuje z toho, co policie denně řeší. V ČR se v průměru stane více než 500 trestných činů denně. Policie musí denně reagovat a řešit 3,5 až čtyři tisíce relevantních událostí. I v tomto případě policie postupuje podle zákona, zjišťuje skutkové okolnosti a vyzvala k uklidnění situace,“ sdělil Rakušan.

Tagy: