Dojemný příběh Ivana a Maxima. Z Mariupolu je unesli do Ruska, zachránil je ředitel školy

Ředitel školy se vydal do Ruska zachránit unesené žáky.

Záchrana dětí unesených do Ruska

To, že Rusové unášejí ukrajinské děti, je smutná realita od začátku války. Některé příběhy ale mají šťastný konec. Reportérovi CNN Prima NEWS se podařilo spojit s ředitelem školy z Mariupolu. Ten se na vlastní pěst vydal na Rusy kontrolované území a dva své svěřence přivedl zpět. Oficiální čísla ukrajinských úřadů registrují skoro 20 tisíc unesených dětí. Podle řady odborníků se tím Rusové snaží vymazat ukrajinskou identitu.

Školu v Mariupolu rozbombardovali ruští okupanti. Učili se v ní i dva chlapci Ivan a Maxim. Loni v březnu se ve válečném chaosu oddělili od ředitele místní školy Antona Viktorovyče a dostali se do rukou Putinovy armády, která je následně odvezla do Doněcku. I když je dělila bojová linie, byli v kontaktu přes chatovací aplikace. „V jednom z rozhovorů na začátku května se Ivan do telefonu rozbrečel a začal mi říkat: ,Antone Viktorovyči, moc vás prosím, vemte mě odsud pryč,“ popsal Viktorovyč.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prigožinova „třešnička“. Zveřejnil video zbitého ruského důstojníka, měl střílet na vagnerovce

Anton tak sbalil doklady a vydal se přes Polsko, Litvu, Lotyšsko a následně autobusem přes Moskvu, Rostov až do Doněcku. „Jak se říká, jenom blbec se nebojí. Samozřejmě je to okupované území, byl jsem si vědom, že tam můžu i zůstat. Ale v podstatě jsem neměl na výběr,“ líčil ředitel. Úřady v Doněcku souhlasily, že děti vydají pouze zákonnému zástupci. Tím ale Anton je.

Když po třídenní cestě přijel nad ránem do nemocnice v Doněcku, kde se chlapci v té době nacházeli, Maxim ještě spal. „Ivan zrovna vycházel z pokoje, objali jsme se, trochu jsme pobrečeli, potom jsme probudili Maxima a poseděli jsme ve třech,“ popsal ředitel.

Na oddělení pak vyřídil papíry a chlapce odvezl do bezpečnější části na západě Ukrajiny.

K druhému červnu Ukrajinské úřady evidují 19 505 dětí unesených Rusy. Zpátky se jich podařilo vrátit pouhých 371. Příběhů s tak dobrým koncem, jako je ten Ivanův a Maximův, není mnoho.

Jiní dva chlapci, Tihran a Mykyta ze Záporoží, jsou aktuálně Rusy vyšetřovaní za údajnou sabotáž železnice. „Jsou tam vyšetřováni brutálním způsobem, není jim 18 let. Jsou biti. Rodiče nemají možnost se s nimi kontaktovat, naopak byli zadrženi, když pro ně jeli,“ popsala europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Tagy: