Doktorka si sama diagnostikovala rakovinu. Trápily ji jen dva mírné příznaky

Americká lékařka Lauren Juyia, která si ve svých 37 letech objevila rakovinu tlustého střeva ve čtvrtém stadiu, se podělila o dva mírné příznaky nemoci, které se u ní projevily. Měly jimi být dlouhodobá únava a pocit „těžkosti v oblasti pánve“. Juyia doufá, že šířením osvěty si ostatní lidé budou více všímat varovných signálů, informuje britský deník The Mirror.

Gynekoložka uvedla, že před stanovením diagnózy pociťovala pouze dva mírné příznaky. Rakovinu by prý nikdy nerozpoznala, kdyby nevěděla, na co si dát pozor.

Podle deníku The Mirror Juyia uvedla, že se v srpnu 2022 začala cítit unavená. Zpočátku se domnívala, že to není nic neobvyklého, dokud se to nespojilo s pocitem „těžkosti v pánvi“. Když začala mít pocit, že „v ní něco roste“, objednala se na ultrazvuk. Experti následně zjistili, že má zvětšený vaječník.

ČTĚTE TAKÉ: Obézních dětí je stále více a rodiče to ignorují, varují lékaři. Cukrovkou dnes trpí i školáci

„Jelikož mám zkušenosti z porodnictví, popisujeme velikost objektů podle týdnů těhotenství, a tak jsem si řekla: ‚Panebože, mám v sobě útvar o velikosti 16 týdnů‘. Ze zkušenosti jsem poznala, že se jedná o můj vaječník,“ řekla Juyia v rozhovoru pro Good Morning America.

Lékařka se poradila s dalšími lékaři, nicméně prý věděla, že to „nebude dobré“, když útvar během pouhých dvou týdnů vyrostl z osmi na 24 centimetrů. Měla podezření, že se bude jednat o rakovinu, ale vzhledem k umístění útvaru původně předpokládala, že půjde o nádor na vaječníku.

V září 2022 podstoupila operaci. Nádor se podle Juyie rozšířil do vaječníků, dělohy, slepého střeva a dokonce i do oblasti břicha. Experti jí nakonec diagnostikovali rakovinu tlustého střeva ve čtvrtém stadiu. Zahájila proto šestiměsíční léčbu chemoterapií, během níž stále pracovala, aby nemusela myslet na svůj boj se zdravím. Vysvětlila, že pomoc pacientům pro ni byla terapií.

V březnu loňského roku následně Juyia podstoupila ještě jednu operaci, při níž jí byl odstraněn nezhoubný nádor, testy následně ukázaly, že „nemá žádné další příznaky nemoci“. Doktorka se nyní snaží šířit osvětu o méně známých příznacích rakoviny tlustého střeva, protože doufá, že tak pomůže ostatním lidem získat více informací.

Mezi obvyklé příznaky rakoviny tlustého střeva patří změna pravidelnosti stolice, krev ve stolici, hubnutí, nadýmání, křeče, pocit plnosti či bolest břicha, informuje na svých webových stránkách Fakultní nemocnice Ostrava. Experti nemoc v Česku každoročně diagnostikují u osmi tisíc lidí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Strašák jménem opičí neštovice. Stačí jeden případ a můžou se dostat i k nám, naznačil Prymula

Tagy: