Babiš vzkazuje Hamáčkovi: Jestli má ČSSD ve vládě problém, ať jde

Andrej Babiš

Babiš vzkazuje Hamáčkovi: Jestli má ČSSD ve vládě problém, ať jde

Pokud má sociální demokracie problém se svou účastí v menšinové vládě hnutí ANO, má odejít a přestat o tom donekonečna mluvit. ČTK to sdělil premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci na slova vicepremiéra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka. Ten v neděli v České televizi řekl, že sociální demokracie zůstane ve vládě po dobu nouzového stavu a poté se poradí, jak dále postupovat.

„Odchodu sociální demokracie z vlády rozhodně nebráníme. Nouzový stav zvládneme i bez jejich účasti ve vládě,“ uvedl Babiš. Dodal, že vztahům ve vládě by naopak prospělo, kdyby někteří členové ČSSD „konečně přestali s vyvoláváním neustálých konfliktů“. „Jestli má ČSSD se svou účastí v menšinové vládě problém, tak ať klidně odejde a přestanou o tom donekonečna mluvit, doplnil.

Hamáček odchod ČSSD z vlády připustil v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT. „Rozhodně ve vládě zůstaneme po dobu nouzového stavu, protože pokládat tu vládu v současné situaci považuju za nezodpovědné. Pak se poradíme co dál,“ řekl Hamáček. Menšinovou vládu ANO a ČSSD svými hlasy podporují i poslanci KSČM.

Diskuzi o předčasných volbách Hamáček označil za legitimní. Poukázal na to, že by takový návrh potřeboval dosažení širší shody ve Sněmovně, protože s jejím rozpuštěním musí souhlasit nejméně 120 poslanců. Návrat voleb k dřívějšímu termínu na přelom jara a léta by nové vládě umožnil snadnější přípravu rozpočtu na příští rok.

V sociální demokracii debata o odchodu z vlády zintenzivnila zejména v poslední době kvůli sporu o podobu tzv. daňového balíčku, který počítá mimo jiné se zrušením superhrubé mzdy a změnou daňových sazeb. Hamáček ve Sněmovně předložil vlastní návrh, záměr ANO nakonec podpořili poslanci ODS, KSČM a SPD. „To, že se nám poprvé nepodařilo zabránit pravicovým experimentům, ke kterým hnutí ANO čas od času mělo tendenci, to je vážný signál, protože peníze budou chybět těm nejpotřebnějším,“ řekl Hamáček ke koaličnímu sporu.

Sociální demokracie ve Sněmovně podle svého předsedy nepodpoří senátní změnu daňového balíčku, ani původní návrh. Mimo jiné i o tomto tématu jednal v týdnu s prezidentem Milošem Zemanem. Zopakoval, že prezident je připraven vetovat původní návrh, protože mu vadí, že neobsahuje omezení platnosti změny daňových sazeb na dva roky. Podle Hamáčka prezidentovi vadí i další „detailní“ věci. Zda Zeman podpoří senátní verzi, Hamáček neví.

Tagy: