Chystá se další velká demonstrace. Počet účastníků pořadatelé omezovat nehodlají

Demonstrace ze Staroměstského náměstí

28. října se má v Praze konat další manifestace

V Praze se chystá další velká demonstrace. Na svátek 28. října svolali organizátoři „manifestaci za svobodu a pravdu“. Konat se má odpoledne na náměstí Republiky. Podle nových pravidel se smí demonstrací účastnit maximálně 100 lidí po 20členných skupinkách, které musí mít mezi sebou rozestupy. Pořadatelé ale počet účastníků omezovat nehodlají.

Plánová demonstrace se dá dohledat na webu pražského magistrátu. Podle organizátorů půjde o „pokojné shromáždění občanů za účelem připomenutí základních celospolečenských hodnot“. Konat se má ve svátek 28. října od 11:55 vedle Staré celnice na náměstí Republiky.

V neděli se přitom protest proti zpřísňujícím se opatřením a vládě zvrhnul v násilný střet s policisty. Tomu se chtějí pořadatelé chystané akce vyhnout. Vyzvali, aby si lidé přinesli polštáře nebo deky, na kterých budou moci sedět. „Abychom zabránili provokatérům v násilí, budeme sedět na dlažbě, kam nás beztak vláda všechny postupně posílá,“ uvedli organizátoři.

K účasti se na Facebooku do středečního večera přihlásilo zhruba 800 lidí. Vláda přitom od čtvrtka omezila účast na demonstracích na maximálně 100 osob. To ale pořadatelé řešit nehodlají. „Účastníkům budeme doporučovat maximálně sterilní ústenku,“ sdělil hlavní pořadatel David Tesař portálu iDnes.cz.

„Nechceme žít léta ve strachu a nejistotě“

Magistrát, kterému se chystané veřejné akce v Praze ohlašují, nemůže demonstraci zakázat. Rozpustit ji mohou úředníci až na základě situace na místě, například pokud by se nedodržovala mimořádná opatření. Podobně to dopadlo právě v neděli, kdy pořadatel protest rozpustil, někteří účastníci ale na Staroměstském náměstí zůstali a museli proti nim zakročit policisté.

Organizátoři doufají v klidnou manifestaci, které chtějí docílit právě tím, že si sednou na zem, kdyby se je kdokoliv pokusil z místa dostat. „Léčba by nikdy neměla mít horší následky než nemoc! Nechceme žít léta ve strachu a nejistotě! Musíme vrátit politiky do ústavních kolejí. Nechceme další roky v represích, chaosu, vyhrožování a strachu šířeným současnými politiky,“ stojí v anotaci.

Po ministrech pořadatelé žádají, aby „nelhali, dodržovali zákony, nemanipulovali a vrátili lidem svobodu“. Nouzový stav by podle organizátorů měl trvat jen nezbytně nutnou dobu a měl by být podložen pádnými argumenty.

Hůlka se půjde „projít“ na Hrad

Tento protest přitom nemusí být ve státní svátek tím jediným. Zpěvák Daniel Hůlka už prohlásil, že se 28. října půjde projít na Pražský hrad, a vyzval další, aby se k němu připojili. Prezidentu Miloši Zemanovi chce vrátit státní vyznamenání, které od něj v roce 2016 dostal.

V seznamu ohlášených akcí je i „Nesouhlas s povolením hygienické stanice ohledně uspořádání slavnosti na Pražském hradě a předávání státních vyznamenání prezidentem ČR“. Po zpřísnění protikoronavirových pravidel však není jasné, zda se tradiční ceremoniál bude opravdu konat.

Všem moc děkuji za podporu a velké množství pozitivních ohlasů na můj otevřený dopis prezidentovi. Reakcí se sešlo...

Posted by Daniel Hůlka - Oficiální on Monday, October 19, 2020
Tagy:
demonstrace protest omezení Miloš Zeman Pražský hrad organizátoři vláda Praha koronavirus COVID-19 Praha Daniel Hůlka Krajská hygienická stanice Pražský magistrát Náměstí republiky Stará Celnice