Na Silvestra až 10 tisíc nakažených denně, varuje epidemiolog. Babiš svolává vládu

Koronavirus v Česku opět nabírá na síle. Reprodukčnímu číslu 1,25 už se podle epidemiologů nevyhneme a směřujeme k 10 tisícům nakažených osob denně. K tomu by mělo dojít už na konci roku. Šéf epidemiologické skupiny Roman Chlíbek proto navrhuje, aby vláda rozhodla o přesunu do čtvrtého stupně PES. O tom bude ve čtvrtek ráno kabinet premiéra Andreje Babiše mimořádně jednat.

„Za včerejší den máme nárůst na 5 848 nových případů COVID-19. Je to nárůst, který odpovídá číslu R mezi 1,07–⁠1,1 a signál opětovné dynamiky epidemie. Je pravděpodobné, že dosáhneme reprodukčního čísla minimálně 1,25 v následujících dnech,“ uvedl na Twitteru šéf epidemiologické skupiny na ministerstvu zdravotnictví Roman Chlíbek.

Pro CNN Prima NEWS následně uvedl, že vládě doporučuje, aby se přešlo do vyššího stupně systému PES. „Za mě by se mělo přejít do 4. stupně,“ doplnil Chlíbek.

V tom se shoduje s dalšími odborníky. V první řadě se svými předchůdci na pozici hlavního vládního epidemiologa, kterými byli jak Roman Prymula, tak Rastislav Maďar.

Koncem roku 10 tisíc nakažených denně

Jeho slova ve středu dopoledne na zdravotním výboru před poslanci konkrétními čísly doplnil šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Prezentoval několik možností vývoje a podle křivky, která reflektuje právě reprodukční číslo 1,2, by se Česko už na Silvestra dostalo k hodnotám 10 tisíc nakažených osob denně. Dušek to nazývá krizovým scénářem.

Dušek: Radostný listopad je pryč

„Radostné obrázky z listopadu jsou pryč. Obávám se, že tak, jak je predikce, tak čísla budou vyšší,“ uvedl před poslanci Dušek s tím, že nárůst považuje za nevyhnutelný.

Sofistikovanou predikci ale podle svých slov bude schopen dát až po víkendu, až se v číslech plně projeví otevření restaurací a obchodů. „Pro mě je důležitý údaj, jak dynamicky porostou počty nakažených v rizikových skupinách,“ dodal. Aktuálně do nemocnic denně přichází 200 až 300 nově nakažených.

Nad rostoucími čísly bude ve čtvrtek ráno mimořádně debatovat i vláda a dá se očekávat, že vyhlásí přechod do čtvrtého stupně systému PES.

Tagy: