Epidemiolog Maďar varuje před rozvolňováním. Budou výkyvy a v lednu přijde nárůst

Aktuální hodnoty kolem epidemie koronaviru nejsou pro rozvolňování bezpečné, varuje epidemiolog a bývalý předseda odborné skupiny na ministerstvu zdravotnictví Rastislav Maďar. Shoduje se tak s exministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. Oba by s rozvolňováním počkali. Češi se podle Maďara musí připravit na to, že přijde opět nárůst počtu nemocných.

„Osobně bych ještě s rozvolňováním počkal, ale teď už zřejmě spolurozhodují jiné faktory než jen čistě odborné epidemiologické. Zhruba do 14 dní se epidemiologická situace pravděpodobně zhorší, následně přes svátky se přenos viru sníženou mobilitou populace mírně ztlumí a v lednu nás asi čeká opět trend nárůstu počtu nemocných. Takto to zřejmě bude v dalších měsících oscilovat nahoru a dolů až do jara,“ reagoval na čtvrteční rozvolnění pro CNN Prima NEWS epidemiolog Rastislav Maďar.

Aktuální hodnoty nepovažuje pro rozvolňování za bezpečné. Česko je aktuálně ve velmi podobné fázi, ve které bylo v první polovině října. I tehdy bylo denně kolem pěti tisíc nakažených a reprodukční číslo se pohybovalo na hodnotách kolem jedné.

Očekávejte výkyvy nahoru a dolů

Aby byla podle epidemiologů situace pod kontrolou, je třeba mít denně kolem maximálně jeden až dva tisíce nakažených a reprodukční číslo pod 0,8. Velkou roli hraje také podíl pozitivních testů v denním vzorku, který se dnes pohybuje kolem 20 procent.

„Za relativně bezpečnou je považovaná hranice 1 000 nakažených denně a pětiprocentní pozitivita testů. Akceptovat by s určitou mírou rizika šel i dvojnásobek uvedeného, tedy 2 000 případů a 10procentní pozitivita,“ doplnil Maďar.

K takovým číslům se ale Česko ani zdaleka neblíží, a proto je podle něj nutné počítat s tím, že nejméně do jara bude mít epidemie výkyvy.

„S aktuálními parametry v ČR však bude mít situace v následujících měsících zřejmě tendenci k výkyvům nahoru a dolů,“ popsal.

Prymula: Otevřel bych až ve stupni 2

S Maďarem souhlasí i exministr zdravotnictví Roman Prymula. „Pokles není dostatečně rychlý, abychom mohli otevřít všechno. Situace je nestabilní a záleží, jak se vyvine v jednotlivých krajích. Na rovinu – očekával bych, že PES bude posunut o jednu stupnici. Nynější otevírání bych očekával až ve stupni 2,“ řekl pro CNN Prima NEWS exministr a epidemiolog Roman Prymula.

Pro občany to znamená, že současný stupeň 3 v systému PES zřejmě nevydrží. Aby bylo Česko ve trojce, musí se hodnoty pohybovat od 41 do 60 na stupnici od 0 do 100. Pokud se bude tři dny za sebou číslo zhoršovat, přesune se zase celá země do stupně 4 a vše se opět zavře.

Tagy: