Senátní volby: V Praze bezpečně zvítězila Němcová, Láska se Smoljakem posty obhájili

Miroslava Němcová

Volby vyhráli opoziční Starostové a nezávislí

V Praze pokračovalo druhé kolo senátních voleb hned ve třech obvodech. O senátorský post zde na Praze 5 a 9 probíhaliy těsné souboje, ze kterých nakonec vítězně vyšli obhajující senátoři Václav Láska (SEN 21) s Davidem Smoljakem (STAN). Ke střídání stráží naopak dojde na Praze 1, kde nad dosavadním členem horní komory Parlamentu Václavem Hamplem (za KDU-ČSL) zvítězila Miroslava Němcová (ODS). Ta od začátku sčítání hájila poměrně bezpečný náskok.

Těsný souboj o senátní křeslo proběhl Praze 9. Zde proti sobě kandidovali současný senátor David Smoljak (STAN) s kandidátem ODS a lidovců Eduardem Stehlíkem. Syn slavného režiséra a herce Ladislava Smoljaka nakonec nad vojenským historikem svůj post uhájil v poměru 54,85 % proti Stehlíkovým 45,14 % hlasů.

Téměř se stejnými čísly nakonec skončil boj mezi Václavem Láskou ze SEN 21 a společným kandidátem ODS, TOP 09 a STAN Michaelem Žantovským. Žantovský těsně zvítězil v prvním kolem a zprvu vedl i nyní, ale jeho těsný náskok nakonec Láska stáhl. Nynější senátor nakonec svoji funkci se zhruba 55 % hlasů nad bývalým poradcem a tiskovým mluvčím prezidenta Václava Havla obhájil.

Naopak poměrně bezpečně zvládla duel na Praze 1 poslankyně a výrazná tvář ODS Miroslava Němcová. Ta nad nynějším senátorem za KDU-ČSL Václavem Hamplem zvítězila s téměř 64 % hlasů. Němcové v prvním kole voleb jen o kousek unikl zisk mandátu, neboť získala téměř 50 % hlasů. Skončila však kousek pod touto hranicí.

Tagy: