Očkujme ve volebních místnostech, navrhuje Hamáček. Vakcinovat chce až 70 tisíc lidí denně

ČSSD

Tisková konference ČSSD

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) navrhuje využít pro očkování populace i volební místnosti. Prohlásil to na tiskové konferenci ČSSD, na které promluvil i o prioritách sociálních demokratů ve vládě pro nadcházející rok. Kromě něj se jí účastnili všichni ministři za ČSSD.

Vicepremiér a šéf sociálních demokratů promluvil také k aktuální situaci pandemie koronaviru. Hamáček navrhuje, aby se v menších městech a obcích využily k očkování populace i volební místnosti. „Hasičský záchranný sbor připravil metodiku, která by doplnila velká očkovací centra připravována v menších městech tak, aby očkování mohlo probíhat po okresech ve volebních místnostech,“ prohlásil Hamáček na tiskové konferenci.

Volby do Poslanecké sněmovny se mají konat na podzim tohoto roku. Prezident Miloš Zeman jejich konání již vyhlásil na 8. a 9. října. Podle Hamáčka jsou volby ideální příležitostí pro očkování, neboť se na jednom místě sejde hodně lidí pohromadě.

Kromě toho ministr vnitra zmínil, že jakmile bude očkování zpřístupněno všem, je podle něj nutné očkovat 50 až 70 tisíc lidí denně.

Hamáček dále nastínil priority svého resortu vnitra pro nadcházející rok. Nejvyšší prioritou je dle jeho slov zákon o dostupném bydlení či oblast zdravotnictví.

Petříček: Chceme navázat dobré vztahy s Bidenovou administrativou

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) vyzdvihla především potřebu dotáhnout kurzarbeit. Jde o to, aby lidé nepřicházeli o práci, nezaměstnanost roste,“ řekla Maláčová s tím, že se aktuální nezaměstnanost pohybuje kolem 4,3 procenta. Mezi další priority svého resortu označila příspěvky na děti a jesle.

Některé kroky nastínil i šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Mezi cíle resortu zahraničních věcí bude podle něj patřit dostat české firmy na zahraniční trhy, pomoci malým začínajícím firmám a také navázat dobré vztahy s novou americkou administrativou Joea Bidena

Ve vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) má ČSSD celkem pět ministrů. Kromě Hamáčka, který je místopředsedou vlády a zároveň má na starost vnitro, v kabinetu coby ministr zahraničí působí Tomáš Petříček, ministryní práce a sociálních věcí je pak Jana Maláčová. Resortu zemědělství šéfuje Miroslav Toman a ministerstvo kultury od léta 2019 vede Lubomír Zaorálek.

Vláda hnutí ANO a sociálních demokratů sama o sobě nemá dostatek hlasů, ale může se opřít o poslance KSČM, kteří Babišův kabinet za ústupky podporují.

Tagy: