Jsme na tom bledě, přiznal Hamáček. Chystá se převoz 50 mrtvých z Ostravy

Jan Hamáček

Hamáček po jednání krizového štábu

Česko se ve středu probudilo se smutným rekordem, denní nárůst počtu nakažených je vyšší než 17 tisíc, což je nejvíc od počátku epidemie. Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček přiznává, že je na tom země bledě. Krizový štáb také řešil situaci krematoria v Ostravě, které nestíhá zpopelnit všechny zemřelé. Zatím se chystá převoz 50 těl z Moravskoslezského kraje do Hustopečí.

„Situace dobrá není. Česká republika se pohybuje na evropské i světové špičce v počtu nárůstů. Vláda dělá všechno pro to, aby opatření byla efektivní. Jsou to stejná opatření, která zafungovala na jaře a na podzim. Je klíčové, abychom všichni opatření dodržovali a věřili v jejich efektivitu,“ prohlásil Hamáček.

Dodal, že ví, že opatření jsou tvrdá. Jinou cestu z epidemie ale nevidí, pomoct může očkování. Klíčové je podle Hamáčka do té doby co nejvíce omezit kontakty.

Krizový štáb řešil i situaci krematoria v Ostravě, které nestíhá zpopelnit všechny zemřelé. Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) navrhl, aby bylo možné převézt zesnulé lidi ke zpopelnění jinam. Více o situaci v Ostravě čtěte zde.

Krizový štáb má do pátku dostat statistiku. Ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj se chystá převoz 50 těl z Moravskoslezského kraje do Hustopečí, uvedl Hamáček.

„Cílem je na minimum zkrátit případné prodlevy nebo uložení těl v mrazících zařízeních,“ konstatoval Hamáček.

Podobně by se mělo postupovat i v dalších případech. Nejvíce volných kapacit krematorií má podle Hamáčka Praha. Naopak v některých krajích může být kapacita krematorií rovněž brzy zaplněna.

Tagy: