Babiš mi vzal osm let radosti ze života. Jeho kádrování chartistů je chucpe, říká Sommerová

Filmová dokumentaristka a bývalá politička Olga Sommerová obdržela od prezidenta Petra Pavla státní vyznamenání medaili Za zásluhy 1. stupně. Pro CNN Prima NEWS promluvila nejen o atmosféře ceremoniálu, ale i o výroku Andreje Babiše, který v pořadu Partie označil za absurdní, že státní vyznamenání přijali chartisté z rukou prezidenta Petra Pavla, bývalého komunistického rozvědčíka.

Bývalý premiér a neúspěšný kandidát na Pražský hrad Andrej Babiš v diskusním pořadu na CNN Prima NEWS zkritizoval prezidenta Petra Pavla. Současné hlavě státu připomněl její práci pro minulý režim, který perzekuoval i jí oceněnou zpěvačku Martu Kubišovou. Olga Sommerová, která byla rovněž mezi vyznamenanými, Babišův výrok odsoudila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyznamenání Marty Kubišové od komunistického rozvědčíka Pavla je jako z pohádky, prohlásil Babiš

„Mně kazí náladu každý výrok pana Babiše. Když byl premiérem, bral mi osm let radosti ze života. A nebyla jsem sama. Tento jeho výrok je chucpe. Panu Babišovi, komunistovi a spolupracovníku StB, vskutku nepřísluší, aby kádroval statečné chartisty, kteří bojovali proti režimu, který on reprezentoval. On by jim ocenění nedal a oni by ho také od něj nepřijali. Doufám v pud sebezáchovy českého národa, že ho opět nepustí k moci,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Olga Sommerová, která si slavnostní večer velmi užila.

Rychetský nebo Schwarzenberg zachraňovali čest národa, míní

Na Hradě prý byla po dvaceti letech, předtím tam naposledy zavítala ještě za prezidenta Václava Havla. Nyní měla radost ze společnosti lidí, z nichž mnozí patří mezi její přátelé. Například Marta Kubišová, Viktor Preiss, Jiří Bartoška a Vladimír Beneš.

„Zadostiučiněním bylo, že nejvyšší ocenění získaly vážené osobnosti, které se zasloužily o demokracii a jsou důkazem, že i náš národ má hrdiny. Postavily se nespravedlnosti s přesvědčením, že zlu se nesmí ustupovat: Karel Schwarzenberg, Petr Pithart, Pavel Rychetský, Tomáš Halík, Zdena Mašínová, Milan Uhde, to jsou lidé, kteří zachraňovali čest českého národa. Tito lidé nemohli být oceněni za doby předchozích dvou prezidentů. Ten večer byl poznáním, že pravda někdy vítězí,“ prohlásila Sommerová.

Neúčast exprezidenta Zemana ji potěšila

Jak dále přiznala, velkou radost jí udělalo, že nedorazil bývalý prezident Miloš Zeman, který přitom byl mezi pozvanými. „Potěšující bylo, že pan exprezident Miloš Zeman účast odmítl, a nemuseli jsme si tedy připomínat, kolika bezcharakterním lidem připnul metál. Když dal Řád bílého lva, který náleží hrdinům, Robertu Ficovi, fyzicky mě to bolelo,“ sdělila dokumentaristka, jež se v minulosti angažovala v politice.

Sommerová působila v Liberálně ekologické straně (LES), za niž v roce 2014 neúspěšně kandidovala ve volbách do Evropského parlamentu. O tři roky později kandidovala ve volbách do Poslanecké sněmovny jako členka LES na 6. místě pražské kandidátky TOP 09. Zvolena nebyla, ale stala se první náhradnicí. Po oznámení rezignace Dominika Feriho v květnu 2021 kvůli kauze se sexuálním obtěžováním, kterou nyní projednává soud, se ujala poslanecká funkce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co řekl Andre Babiš v pořadu Partie Terezie Tománkové?

Tagy: