Dopravní kurýři varují před vánočním náporem. Kdy nejpozději objednat dárky?

Kdy je poslední šance objednat dárky?

I přes rekordní zájem o předvánoční objednávky v roce 2020 je letos nápor na kurýrní služby opět o něco větší. Zatímco některé obchody proto doporučují objednávat dárky nejpozději do pátku 17. prosince, jiné dokáží zboží dodat i při objednání tři dny před Štědrým dnem. Nejvíc přitom záleží právě na kurýrních službách.

Stromek nazdobený, kapr osmažený a dárky nikde. Noční můra Vánoc už možná budí ze spaní všechny, co nechávají nákup dárků na poslední chvíli. Nápory na kurýrní služby jsou už teď enormní. „Co se týče srovnání s minulým rokem, aktuálně jsme na růstu zásilek o 40 až 50 procent,“ potvrdil mluvčí Zásilkovny Kamil Chalupa.

Na objednávání dárků proto už moc času nemáme. „Do druhého dne vám zásilku po České republice zvládneme doručit. Nicméně i tak bych doporučil objednávat z e-shopů nejpozději 17. prosince,“ upozornil obchodní ředitel DHL Express Jakub Tomšovský. „Pokud nám zákazník předá zásilku na podacím místě na některém z našich výdejních míst, je to do 17. prosince. Pokud je to na některém z našich dep, je to do pondělí 20. prosince,“ doplnil Chalupa.

Slib České pošty

„Doporučujeme, aby opravdu nejzazší termín byl v pondělí 20. před Vánoci,“ apeloval marketingový ředitel PPL Milan Loidl.

Tradiční přepravce Česká pošta se naproti tomu letos hodlá blýsknout. „Pokud Česká pošta dostane balík do přepravy do 22. prosince včetně, doručí ho do Vánoc,“ má jasno mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Velkou úlohu hrají ale samotní prodejci, tedy jak rychle dokáží zásilku předat kurýrovi. „Zákazníci, kteří zvolili doručení na adresu ve vybraný den a své objednávky vytvoří do pondělí 20. prosince, mohou počítat s tím, že jim dárky přijdou pod stromeček včas,“ sdělila mluvčí internetového prodejce Mall Pavla Hobíková.

Co je nejčastějším dárkem?

Pokud byste si přece jen na nějaký ten dárek vzpomněli později, jistotou je vyzvednutí zboží přímo na pobočce. A co letos najdeme pod stromkem nejčastěji? „Pořád vidíme, že je to elektronika – hromada mobilních telefonů, ale i spousta kreativních věcí jako 3D tiskárny, 3D pera,“ prozradil Tomšovský.

Pokud chcete, aby dárky pod stromek dorazily opravdu včas, měli byste je mít objednané nejlépe do pátku 17. prosince a být si jistí, že jste je neobjednávali v Číně. Pak už nezbývá, než řešit dárky v kamenných obchodech, nebo na Štědrý den na benzínové pumpě.

Tagy: