Pozor, v předvánoční čas přibývá kapsářů. Jaké jsou jejich fígle a jak se bránit?

Fígle kapsářů

Chystáte se na nákup vánočních dárků? Dejte si pozor na své osobní věci. Právě teď v období adventu narůstají podle odborníků počty případů krádeží, a to až o 40 procent. Aktivita kapsářů v obchodech se zvýšila také kvůli covidovým opatřením, kdy přišli o možnost krást třeba na vánočních trzích a větších kulturních akcích.

Přeplněná obchodní centra – právě ta teď lákají kapsáře více než kdy jindy. Do Česka navíc jezdí kvůli covidu méně zahraničních turistů a zloději se budou podle odborníků snažit dohnat to co, nestihli v minulých měsících. „Ve vánočním shonu a stresu klesá naše ostražitost vůči okolí a v neposlední řadě je to šance na větší lup, protože lidé mají u sebe více hotovosti, než je běžné,“ říká ředitel produktu a marketingu BNP Viktor Houška.

Škoda způsobená kapsáři nemusí být jen v řádu několika stovek. Pokud třeba vezmou dražší kabelku, ve které je peněženka, mobilní telefon a kosmetika, způsobí její majitelce škodu ve výši několika desítek tisíc korun.

Oblíbeným rajonem pro kapsáře bývají vánoční trhy. Ty sice letos nejsou, ale ani na těch farmářských si lidé na své cennosti moc pozor nedávají.

„Mezi základní doporučení patří samozřejmě oddělit si doklady od finanční hotovosti, uložit si peněženku na bezpečné místo do kabelky či batohu se zipem a chránit si ji ještě rukou. A peněženku a mobil rozhodně nedávejte do zadní kapsy od kalhot. Pokud vybíráte z bankomatu, peníze nepřepočítávejte na veřejném místě,“ říká koordinátorka prevence Policie ČR Zuzana Pidrmanová.

„Kapsáři si totiž své oběti předem tipují. 70 procent Čechů považuje kapesní krádeže za časté, svým chováním jim ale stále dáváme šanci,“ vysvětluje Houška.

Jen v minulém roce policisté evidovali téměř pět tisíc kapesních krádeží. Oči na stopkách je třeba mít i jinde než v obchodních domech, zloději řádí i na parkovištích nebo zastávkách MHD.

Tagy: