Dopravu v Česku komplikuje sníh a ledovka. Na jihu způsobily až desítky nehod

Nehoda kvůli sněhu

Nehody na sněhu

V Česku začalo v noci na dnešek sněžit a na řadě míst to zkomplikovalo dopravu a způsobilo desítky nehod. Podle policie důvodem mnohdy bylo nepřizpůsobení jízdy stavu vozovky, většinou se ale obešly bez vážnějších zranění. Ve východní polovině země by mělo podle meteorologů sněžit po celý den. Někde se může přidat ledovka.

Některé silnice jsou po ranních nehodách zavřené. V Královéhradeckém kraji je po čelní srážce dvou kamionů u Předměřic nad Labem neprůjezdný hlavní tah I/33 z Hradce Králové do Polska, jeden z nich zřejmě dostal na vozovce smyk. Kamion boural i na dálnici D7 u Buštěhradu na Kladensku, ve směru na Chomutov je proto zavřená. Doprava je od rána omezená kvůli nehodě nákladního auta také na silnici I/69, hlavní spojnici mezi Zlínem a Vsetínem. Vůz havaroval poblíž Lutoniny na Zlínsku.

Policie zaznamenala kvůli počasí nehody i jinde v zemi a nabádá řidiče k mimořádné opatrnosti. Silnice jsou podle silničářů s opatrností sjízdné, místy na nich ale leží ujetá vrstva sněhu.

Ujetá vrstva sněhu ráno byla i na silnicích v Krkonoších a Orlických horách, na Rychnovsku zůstával na cestách rozbředlý sníh. Hlavní silniční tahy v nižších polohách Královéhradeckého kraje byly ráno po chemickém ošetření mokré.

Sníh komplikuje i veřejnou dopravu

Sněžilo také v Pardubickém, Plzeňském, Středočeském a Jihočeském kraji. Mírné dopravní komplikace byly ráno mimo jiné na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Řidiči by měli jezdit opatrně také v okolí Pardubic, Hlinska a Přelouče. Slabá vrstva sněhu je i na silnicích v Železných horách, kde je omezeno použití posypové soli.

V okolí Prahy sněžení zkomplikovalo veřejnou dopravu. Pražská integrovaná doprava zaznamenala největší problémy v okolí Štěchovic, Jílového u Prahy a Černošic. Provoz na lince 630 mezi Berounem a Kladnem byl přerušen, podobné to bylo s autobusy z Jílového do Prahy. Ostatní spoje hlásí zpoždění.

Na Vysočině, kde v letošní zimě poprvé významněji sněžilo, jsou silnice podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné. Problematický je ale třeba úsek sinice I/38 Dlouhá Brtnice – Hladov, kde zůstaly stát kamiony. Podle policejní mluvčí Dany Čírtkové je tam špatně sjízdný asi desetikilometrový kopcovitý úsek, kde se tvoří kolony kamionů. Podobné je to na silnici I/23 za Náměští nad Oslavou směrem k Brnu, kde je také stoupání, uvedla mluvčí.

Zvýšenou opatrnost by měli řidiči dodržovat také na jihu a severu Moravy. Někde jsou silnice holé, někde vymrzlé. Například na silnici I/56 v Beskydech je ledovka a na estakádě u přehrady Šance u Starých Hamrů na Frýdecko-Místecku ji ráno blokovaly tři uvízlé kamiony.

Tagy: