Izolaci nelze nařídit přes SMS. Na tento přístup doplatila i zpěvačka Horká, varuje Dostál

Ondřej Dostál

K věci (125)

Odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál (Piráti) kritizuje vládní novelu pandemického zákona, kterou předkládá kabinet Petra Fialy (ODS). Vadí mu v ní například možnost nařizovat karantény a izolace přes SMS zprávy. Takový postup označuje za strojový, přičemž na podobný podle něj doplatila i nedávno zemřelá zpěvačka Hana Horká, která se cíleně nakazila koronavirem. Dostál zákon kritizuje, přestože Piráti jsou členem vládní koalice.

Dostál zmiňuje, že podle novely pandemického zákona by lidem mohl izolaci či karanténu kvůli nákaze koronavirem de facto nařídit kdokoliv. „Vláda nebyla schopná zajistit systém izolací a karantén podle předpisu, který udává, že to musí udělat lékař či hygiena. Nyní to nemusí být ani hygiena, ale ‚vhodná pověřená osoba’, což může být v podstatě kdokoliv,“ kritizuje právník.

Izolaci či karanténu by podle novely mohlo být možné lidem nařídit i prostřednictvím SMS zprávy. To je však podle Dostála strojový způsob, který není vhodný. „Pokud někdo dostane karanténu přes SMS a izoluje se doma mezi nemocnými seniory, tak je to špatné řešení. Smutný případ paní (Hany) Horké ukazuje, jak je to špatně, když jsou nakažené osoby izolované v domácnosti s ohroženými seniory,“ připomněl okolnosti nedávného úmrtí folkové zpěvačky.

Ta se nechala cíleně nakazit koronavirem coby neočkovaná, aby získala přirozenou imunitu. Koronaviru ovšem ve věku 57 let podlehla. Její syn Jan kvůli tomu tvrdě kritizoval autority které vyzývají k odmítání očkování a razí cestu přirozené imunity. Příspěvek na sociální síti ale poté smazal.

Dostál má za to, že daleko lepší by bylo pracovat se systémem, že by karanténu a izolace nařizovali pouze lékaři či hygienické stanice. Možnost, že by se nakažení lidé izolovali například na speciálních ubytovnách s jinými infikovanými, označil za „úplně mimo“. V takovém případě by podle něj bylo lepší od karantén zcela upustit.

Poslanecká sněmovna měla v plánu novelu pandemického zákona probrat na úterní schůzi, SPD ji ale vetovala. Náhradním termínem by mohlo být příští úterý, na které by se mohla svolat mimořádná schůze dolní parlamentní komory.

S Piráty se v tomto rozcházím, ví Dostál

Dostál plány vládnoucí koalice ohledně pandemického zákona torpéduje, přestože je členem koaliční strany. „V této věci Pirátskou stranu nezastupuji,“ vysvětlil Dostál s tím, že z jeho kolegů ve straně s ním dané téma nikdo nekonzultoval. „Moje názory na řešení pandemie jsou známé a se stranou se v tomto patrně názorově rozcházím,“ doplnil právník.

Namísto pandemického zákona by podle něj vláda mohla využít opatření v rámci nouzového stavu, stejně jako to dělal kabinet Andreje Babiše (ANO). „Každých 30 dní ho musí prodloužit Poslanecká sněmovna a při tom vždy pogriluje vládu,“ připomněl.

Jako výhodu nouzového stavu uvádí také to, že pokud by byli kvůli pandemii znovu omezeni restauratéři a další provozovatelé, tak za nouzového stavu mají nárok na kompenzace. „Kdyby byl schválen pandemický zákon, tak to je bianco šek a hospodští nemají garance úhrady ušlých zisků,“ dodal Dostál který se specializuje na zdravotnické právo.

Tagy: