Novela pandemického zákona prý obchází ústavní zákon. Je to něco nehorázného, říká právník

Právník Tomáš Nielsen

Sněmovna měla v úterý odpoledne projednat vládní novelu, která předpokládá, že protikoronavirová mimořádná opatření vydaná podle pandemického zákona zřejmě budou moci zahrnout širší okruh činností než teď. To se ale nelíbí některým odborníkům. Například právník Tomáš Nielsen v rozhovoru pro CNN Prima NEWS varoval před tím, že novela může výrazně ztížit soudní přezkum mimořádných opatření. Poslanci nakonec pandemický zákon v úterý řešit nebudou, příští týden se bude zřejmě konat mimořádná schůze.

Pokud vezmeme tu novelu tak, jak je napsaná, je to z právního hlediska v pořádku? Jsou tam zmínky například o náhradách za ušlé zisky, což podnikatelé určitě nejvíc zajímá?
Ta náhrada škody je koncipovaná velice nešťastně, ale řekl, že to není největší problém té novely. Ten největší problém je skutečně v tom, že vlastně vytváří úplně paralelní systém práva, obchází ústavní zákon o bezpečnosti České republiky a podobně. Fakticky znamená, že ta tzv. mimořádná opatření, upozorňuji tam na to slovo mimořádná, se stávají novým zdrojem práva. A v tom my vidíme naprosto zásadní problém.

V návaznosti na to, co zmiňujete, je tedy v pořádku, aby parlament takovou normu projednával zrychleně, tedy ve stavu legislativní nouze?
To je další ze zcela za mě protiústavních kroků, protože ty podmínky pro vyhlášení stavu legislativní nouze podle mě naprosto nejsou splněny. Druhá věc je, že ani poslanci, ani senátoři nemají dost času seznámit se s celkovými dopady toho předpisu nebo té novely. Takže za mě už jenom ten stav legislativní nouze i způsob, kterým vláda průběžně tu novelu upravovala ještě během vlastního projednávání, považuji opět za příklad naprosto něčeho nehorázného.

Pokud přesto bude novela pandemického zákona přijata, dá se očekávat například další vlna žalob? Mají takové žaloby vůbec šanci na úspěch?
To je jedna ze změn, kterou by ta novela měla přinést: Že nadále ztíží soudní přezkum těch mimořádných opatření. Soudy nebo Nejvyšší správní soud už nebude nucen přezkoumávat zákonnost vládních nebo mimořádných opatření v případě, že vyjdou nějaká nová takzvaně přednostně. To znamená, že se ten soudní přezkum ještě výrazně zhorší. A vzpomeňme si na to, že už dlouho žijeme v době, kdy Nejvyšší správní soud konstatuje nezákonnost mimořádných opatření a ta přesto dále platí. Já si myslím, že tohle to je jeden z největších problémů té novely, že skutečně ztrácíme právo soudního přezkumu.

Tagy: