Dostál: Spor s Bartošem je umělý. U Pirátů na Facebooku moc odvážných hrdinů není

Ondřej Dostál v pořadu K Věci

K věci 2.12.2021

S Ivanem Bartošem už máme vše vyjasněné, řekl expert Pirátů na zdravotnické právo Ondřej Dostál v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Některým členům strany vadí jeho příspěvky na Twitteru, kde sdílí statistiky o pacientech s covidem. Podle nich jsou vytržené z kontextu.

Dostál pravidelně zveřejňuje na svém Twitteru čísla z Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Mimo jiné ukazuje, že mezi nakaženými covidem je významná část očkovaných jedinců, kteří dříve nemocí neprošli. Podle něj je cílem prezentovat data, která „pomohou ke správným a cíleným návrhům opatření i k doporučením, jak se sami chránit“.

Jenže část Pirátů se na jeho sdílení příspěvků dívá jinak. „Byť je dobrý právník a ve věci zdravotní legislativy nejen v souvislosti s pandemií odvedl veliké množství kvalitní práce, jeho ‚informování‘ o zdravotních otázkách a výstupy v médiích k tématům mimo tuto oblast považujeme za tendenční a neodpovídají vědeckým závěrům,“ napsal na Facebooku v jednom z komentářů předseda strany Ivan Bartoš.

Někteří Piráti tvrdí, že data jsou vytržená z kontextu a napomáhají dezinformátorům. Dostál ve vysílání CNN Prima NEWS prozradil, že spory s šéfem strany už má vyříkané. „Je to názor některých stranických členů, s Ivanem Bartošem to už máme vyřešené,“ zdůraznil.

„Spor s Bartošem je umělý, je vyostřený částí členské základny, které se nelíbí vůbec nic. Nelíbil se jim vstup do vlády ani další lidé ve straně. Není to tak, že by někdo řekl, že bude dělat práci lépe a vyzve mě k veřejné diskusi. Mnoho odvážných mezi facebookovými hrdiny není,“ pokračoval právník.

Data jsou pro všechny občany stejná

Dostál nechápe, jak někdo může mít s jeho příspěvky problém. „Slyšel jsem takové hlouposti, že jim vadí, že mě sdílí Daniel Landa. Nevím, proč bych měl psát panu Landovi, aby mě nesdílel, když jsou to data z veřejných zdrojů. Je to důležité k překonávání sociálních bublin,“ konstatoval. Zpěvák Daniel Landa je jedním z nejhlasitějších odpůrců vládních opatření – založil iniciativu Zlatý špendlík, s níž vyzývá občany, aby se sjednotili proti politické zdravotní diktatuře.

‼Tohle není "pandemie neočkovaných"‼ Tohle je pandemie vašich lží a vražedné hrabivosti vládo, rádci a obchodníci, kteří...

Posted by Daniel Landa on Friday, November 26, 2021

„Právo i data z ÚZIS jsou pro všechny občany stejné a není možné mezi lidmi rozlišovat podle toho, jestli se mi člověk líbí, nebo ne,“ odpověděl Dostál na otázku, zda mu spojení s Landou nevadí.

Ve straně skončí po porušení stanov

Někteří Piráti dokonce volali po konci Dostála ve straně. Právník prý vstoupil k Pirátům po prostudování jejich stanov, které se mu velmi líbí. Pokud je budou Piráti dále respektovat, rád zůstane členem.

„Pokud to ale bude jinak, třeba se začne objevovat, že mají být lidé nuceni zveřejňovat své zdravotní informace nebo se mají tajit data, která se nehodí někomu do krámu, byla by to strana, se kterou nechci mít nic společného,“ zdůraznil.

Dostál Pirátům už dříve vzkázal, že ho ostatní členové nemůžou umlčet. „S Ivanem Bartošem se v něčem shodneme, v něčem ne. Jsme dospělí a umíme s tím žít. Pokud se části pirátů nelíbí moje data či názory, je to jejich problém. Možná mě vyhodí, ale určitě neumlčí. Výklad práva a zveřejňování dat tady dostanete vždy bez politikaření,“ napsal na Twitteru.

Nechtěl prozradit, zda je očkovaný

Piráti se proti Dostálovi ohradili už v září, kdy se o něm před sněmovními volbami spekulovalo jako o kandidátovi strany na ministra zdravotnictví. Politik ale část kolegů i veřejnosti pobouřil výrokem, že médiím není nic do toho, zda je očkovaný.

Následně uspořádal na svém Twitteru anketu a poté, co lidi odhlasovali, že by měl informaci zveřejnit, přiznal, že očkovaný není, protože má po prodělání covidu v prosinci 2020 stále protilátky a chodí pravidelně na testy.

Bylo mu vyčteno, že s tak vážným postem, o který usiluje, rozhodně nepřispívá k motivaci, aby se šli lidé naočkovat. „Pokud kandidát na ministra zdravotnictví není v tuto chvíli ochoten jednoznačně podpořit svými výroky očkování proti covidu, pak pro mě naprosto ztrácí smysl uvažovat o volbě Pirátů a Starostů,“ sdělil mu tehdy jeden uživatel sociálních sítí.

Tagy:
Facebook Twitter očkování data CNN Prima NEWS Piráti Ondřej Dostál Ivan Bartoš Česká pirátská strana K věci hospitalizace ÚZIS Daniel Landa COVID-19 Piráti a Starostové Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR