Dostálová: Budeme jednat s každým. Jak vypadaly oslavy v zákulisí hnutí ANO?

Andrej Babiš a Klára Dostálová z hnutí ANO

Klára Dostálová v Novém dni

Vítězné hnutí ANO bude jednat se všemi stranami a pak se rozhodne, do jaké frakce vstoupí. Pro CNN Prima NEWS to uvedla europoslankyně Klára Dostálová. V pořadu Nový den také zmínila, jak vypadaly oslavy hnutí po zveřejnění výsledků v neděli večer. ANO volby vyhrálo se ziskem 26,14 procenta hlasů.

Zástupci ANO pojedou v pondělí do Bruselu vyjednávat o svém vstupu do některé z frakcí v Evropském parlamentu. Hnutí dosud patřilo k liberální skupině Renew Europe. V minulosti se ale z jejich řad ozývala kritika, že svým zaměřením tam hnutí Andreje Babiše již nepatří. „Budeme jednat s každým,“ zdůraznila Dostálová.

ČTĚTE TAKÉ: Spolu ovládlo města, ANO triumfovalo v regionech. Podívejte se, jak se volilo ve vaší obci

Podle ní panovala v hnutí nervozita, zda volby skutečně vyhraje. „Sledovali jsme totiž jako všichni ostatní předvolební průzkumy a preference. Důležité bylo, jaká bude účast a zda se nám podaří oslovit dostatečné množství voličů,“ vysvětlila Dostálová.

ANO mělo ve volebním štábu oddělené místnosti. Za členy a příznivci hnutí novináři nemohli, nebylo proto jasné, jak se oslavy po zveřejnění výsledků odehrávaly. „Všichni jsme netrpělivě čekali na 23. hodinu. Když jsme viděli výsledek, propukli jsme v obrovskou radost. Sledovali jsme preference a průběžné výsledky. Radost byla obrovská a dost jsme si to užili,“ řekla Dostálová.

Podle ní se v tomto případě jednalo o jiný formát voleb. Během hlasování do Sněmovny jsou totiž výsledky oznamovány průběžně, a kdo uspěl, se proto ví již v sobotu odpoledne. U evropských voleb se ale musí čekat až do nedělního večera. „Pozdní nedělní večer ale stál za to,“ dodala Dostálová.

Tagy: